Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Specialisták – Magyar Honvéd magazin kiajánló

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. február 7. 7:04

Soha nem gondoltam volna, hogy egyszer azt hallom: a magyar rohamlövész-tanfolyam sokkal keményebb, mint az amerikai ranger-kiképzés. Az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj alpintáborában látottak, hallottak, tapasztaltak azonban nemcsak elgondolkodtattak, hanem meg is győztek.

1595966743
Eredetileg azért kértem egy találkozót Pintér Ferenc alezredestől, az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj megbízott parancsnokától, hogy mutassuk be: a Magyar Honvédség alakulatainál folytatott általános katonai kiképzés mellett a „könnyű vegyes" milyen speciális kiképzést, tanfolyamokat szervez katonáinak, illetve milyen külföldi felkészítéseken tudnak részt venni. – Rendben, beszélgessünk – mondta Pintér alezredes –, de ne Szolnokon, mert jelenleg Miskolcon van a csapat kötéltechnika gyakorláson, tehát találkozzunk a (volt) Diósgyőri Acélművekben.

Megérkezésünkkor aztán sok minden kiderült. Egyrészt az, hogy a csapat az őrmesteri rendfokozatig „lemenő" parancsnoki állományt jelenti, akik azért vesznek részt ezen a felkészítésen, hogy később foglalkozásvezetőként képezzék katonáikat. Másrészt pedig az, hogy miként a megbízott parancsnok mondta, a kiképzés sokszor nem igazán pénz, hanem inkább akarat és kapcsolatrendszer kérdése.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin február 14-én, pénteken megjelenő számában!)