Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megölték az afganisztáni tálibok egyik vezetőjét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. február 6. 20:08

Megölték Gul Mohammed mollát, az afganisztáni tálibok egyik kulcsfontosságú vezetőjét február 5-én, szerdán az Afganisztán déli részén fekvő Gazni tartományban – közölték a hatóságok.

A hírszerzés információi nyomán a rendőrség razziát tartott Gazni tartományi székhely külterületén, Angaran környékén egy házban szerda reggel, és megölték Gul Mohammed mollát, a tálibok egyik parancsnokát – mondta el Zaravar Zahíd tartományi rendőrfőnök.

A rendőrtiszt hangsúlyozta, hogy a tálib vezető kiiktatása súlyos csapást mért a lázadó fegyveresek Gazni tartományban és a szomszédos területeken működő egységeire.

A tálibok fokozták támadásaikat azóta, hogy tavaly júniusban az afgán hadsereg és a rendőrség átvette a biztonsági műveletek irányítását a NATO vezette nemzetközi biztonsági erőktől. Már csak 57 ezer külföldi katona állomásozik Afganisztánban a 2010-es 130 ezer helyett. Kivonásuk a tervek szerint 2014 végére fejeződik be.

Tavaly több mint 2500 afgán civil halt meg, több mint ötezer pedig megsebesült a tálibok támadásaiban és merényleteiben az ENSZ afganisztáni missziójának adatai szerint.