Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az EU védelmi képességének továbbfejlesztését és külpolitikai döntéshozatalának megváltoztatását javasolja Németország és Franciaország

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2018. június 21. 14:58

Az EU védelmi képességének továbbfejlesztését és külpolitikai döntéshozatalának megváltoztatását javasolja Németország és Franciaország – jelentette be Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök június 19-én a Berlin melletti Mesebergben.

A német-francia kormánykonzultáció alkalmából folytatott tárgyalásuk után Angela Merkel elmondta, hogy ki kell egészíteni az úgynevezett állandó strukturált együttműködést (PESCO) egy európai intervenciós kezdeményezéssel, aminek révén a közös stratégiai kultúra nemcsak a fegyverrendszerek fejlesztésében, hanem konkrét katonai műveletekben is megmutatkozik.

A külpolitikai döntéshozatal megváltoztatásáról szólva hangsúlyozta, szakítani kell azzal, hogy az EU minden külpolitikai ügyben egyhangúlag határoz. A június végi EU-csúcsra készült javaslatok között intézményi változtatások is szerepelnek, Berlin és Párizs szerint csökkenteni kell az az Európai Bizottság létszámát, és az európai parlamenti választásokon 2024-től be kell vezetni a transznacionális választási lista intézményét.