Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az Európai Bizottság cselekvési tervet fogadott el a katonai mobilitás javítására

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2018. március 30. 18:36

Az Európai Bizottság cselekvési tervet fogadott el a katonai mobilitás javítására, amelynek egyebek mellett a transzeurópai közlekedési hálózat fejlesztése is része.

A brüsszeli testület terve számos operatív intézkedést meghatároz a csapatok és katonai eszközök Európán belüli mozgathatóságát gátló fizikai, eljárási, valamint szabályozási akadályok kezelésére. Mint közölték, ki fogják dolgozni a követelményeket, amelyek tükrözik az EU és a tagállamok igényeit, beleértve a katonai mobilitáshoz szükséges infrastruktúrát. Ezeket az uniós tagországok kormányait tömörítő tanácsnak az év közepéig meg kell vizsgálnia és jóvá kell hagynia. A dokumentum szerint növelni kell a szinergiát a polgári és a katonai szükségletek között.

A bizottság még idén meghatározza a transzeurópai közlekedési hálózat katonai közlekedésre alkalmas részeit, ahogyan többek között azt is, hogy hol kellene korszerűsíteni a meglévő infrastruktúrát, például a hidak teherbírásának és magasságának növelésével. Ezután összeállítják a projektek prioritási listáját, amelyet figyelembe fognak venni a jövőbeli pénzügyi támogatások elosztásakor. Az Európai Bizottság emellett meg fogja vizsgálni a katonai műveletek vámeljárásának hatékonyabbá tételére és egyszerűsítésére irányuló lehetőségeket, s felméri, szükséges-e a katonai célú veszélyes áruk szállítására vonatkozó szabályok módosítása. Ezzel párhuzamosan az Európai Védelmi Ügynökség támogatni fogja a tagállamokat a határokon átnyúló szállítási engedélyekre vonatkozó megállapodások kidolgozásában.

„A katonai mobilitás EU-n belüli megkönnyítése révén hatékonyabbak lehetünk a válságmegelőzésében, eredményesebbek a küldetéseink végrehajtásában és gyorsabbak a kihívásokra való reagálásban. Ez újabb lépés a partnereinkkel, mindenekelőtt a NATO-val való uniós szintű együttműködésünk elmélyítésében" – közölte Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő.

Violeta Bulc közlekedéspolitikáért felelős uniós biztos kiemelte: „a közlekedési hálózat jobb kihasználására törekszünk, hogy a katonai szükségleteket figyelembe vegyék az infrastrukturális projektek megtervezésekor". Hozzátette, hatékonyabban kell felhasználni a közpénzeket, hogy jobban felszerelt közlekedési hálózatok álljanak rendelkezésre, biztosítva a gyors és gördülékeny mobilitást. „A világ kiszámíthatatlan, számos komoly változás történt az utóbbi években, sőt az elmúlt néhány hónapban is" – mondta.

A cselekvési tervet a bizottság a tagállamok elé terjeszti jóváhagyásra. A NATO tavaly döntött egy új parancsnokság felállításáról a csapatok és katonai eszközök Európán belüli mozgathatóságának javítására. Az Európában állomásozó amerikai fegyveres erők korábbi parancsnoka pedig arról beszélt, hogy megfontolandó lenne egy “katonai schengeni övezet" létrehozása.