Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az Európai Unió Mali szuverenitásának helyreállítását sürgeti

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. február 1. 17:16

Kulcsfontosságúnak nevezi az Európai Unió külügyminiszterei által csütörtökön elfogadott dokumentum, hogy Mali középső és északi részein a lehető leghamarabb helyreálljon az állami szervek fennhatósága és a jogállamiság.

Az úgynevezett konklúzióban, végkövetkeztetésben a külügyminiszterek tanácsa kifejezi aggodalmát az emberi jogok megsértéséről érkező hírek miatt, és felszólítja a mali hatóságokat az ilyen esetek kivizsgálására. A tárcavezetők tudatják, hogy ehhez az Európai Unió minden segítséget kész megadni, és emlékeztetik a mali hatóságokat, hogy „elsődleges felelősségük" a polgári lakosság megóvása. Leszögezik, hogy azokat, akik megsértik az emberi jogokat, felelősségre kell vonni tetteikért. Ezzel kapcsolatban a miniszterek tanácsa üdvözli, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság vizsgálatot kezdett az ügyben, amellyel kapcsolatban a mali hatóságokat együttműködésre szólítja fel. A tanács egyúttal azt sürgeti, hogy a helyzet ellenőrzésére induljanak megfigyelők Maliba.

A tanács egyúttal felkéri az Európai Bizottságot és az Európai Külügyi Szolgálatot, hogy Mali kérésére késedelem nélkül bocsássa rendelkezésre azt az 50 millió eurót, amelyet az EU az addisz-abebai konferencián ajánlott fel.

Az uniós külügyminiszterek által elfogadott dokumentum üdvözli a Maliban elfogadott útitervet, amely a politikai átmenetre vonatkozik. A dokumentum megszületését a konklúzió „létfontosságú fejleménynek" nevezi az alkotmányos rend helyreállítása szempontjából, amely magában foglalja a hadsereg polgári hatalom általi ellenőrzését, valamint azt is, hogy a bamakói kormány ellenőrzése az ország egész területére kiterjedjen.

A dokumentum hangsúlyozza annak fontosságát, hogy Maliban kezdődjön átfogó párbeszéd, amely nyitott az ország északi részének lakossága, valamint minden olyan csoport számára, amely elutasítja a terrorizmust és elismeri Mali területi egységét.

A dokumentum üdvözli, hogy jól halad annak a kiképző és tanácsadó katonai missziónak az előkészítése, amelynek elindításáról legkésőbb február közepén dönteni szeretne a miniszterek tanácsa.