Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az indiai miniszterelnök is követelte az olasz tengerészgyalogosok visszaküldését

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. március 13. 14:22

Az indiai miniszterelnök március 13-án, szerdán megfenyegette Olaszországot, hogy súlyos következményei lesznek annak, ha nem küldi vissza az ázsiai országba azt a két tengerészgyalogosát, akinek ott bíróság elé kell állnia.

Manmohan Szingh hangoztatta: Olaszországnak tiszteletben kell tartania azt a kezességvállalást, amely alapján a két olasz hazatérhetett, hogy a parlamenti választásokon szavazzon. A kormányfő szerint az indiai-olasz viszonyban következményei lesznek annak, ha Róma nem tartja be adott szavát.

A két katona egy olajszállító hajó őreként tavaly februárban félreértésből lelőtt két indiai halászt, akiket a tankert fenyegető kalóznak néztek. Indiában letartóztatták őket és vádat emeltek ellenük. Tavaly karácsonykor, majd a múlt havi parlamenti választások alkalmával haza engedték őket a hivatalos ígéret fejében, hogy vissza fognak térni az eljárás folytatására. Hétfőn azonban megszegte ezt az ígéretét az olasz kormány, és nem küldte vissza a két tengerészgyalogost.

Az indiai külügyminisztérium kedden bekérette az olasz nagykövetet – aki személyesen tett ígéretet a két katona visszatérésére -, és elfogadhatatlannak minősítette az olasz döntést. Szalman Kursid külügyminiszter közölte, hogy az újdelhi kormány „megfelelő módon" fog válaszolni, ha a két tengerészgyalogos nem tér vissza Indiába.

Rómában azzal érvelnek, hogy a tavaly februári incidens nemzetközi vizeken történt, ezért az indiai bíróságok nem illetékesek az ügyben.