Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az izraeli védelmi miniszter elégedett a tűzszünet hatásával

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 23. 10:18

Elégedettségét fejezte ki Ehud Barak izraeli védelmi miniszter a katonai rádiónak adott interjújában, hogy a Hamásszal kötött tűzszünet aláírása után csak kevés sebesült volt a további rakétatámadásokban.

„Remélem, hogy a Hamásznak és az Iszlám Dzsihádnak az átéltek után nincs kedvük tovább folytatni a támadást" – vélekedett. Barak váratlannak nevezte a szerdán megkötött tűzszünetet, „nem számítottunk arra, hogy a Hamász térdre ereszkedik" – mondta 62 nappal a választások előtt.

Az elmaradt szárazföldi bevonulással kapcsolatban kifejtette, hogy csakis az övezet elfoglalásával, az izraeli ellenőrzés visszaszerzésével lehet felszámolni a Hamász gázai hatalmát. „Nem vagyok biztos abban, hogy ez bölcs döntés lenne. Nem lehet hangulat alapján katonai kalandba kezdeni, különösen nem a közhangulat alapján, amely bármikor az ellenkezőjére fordulhat" – nyilatkozta az izraeli védelmi miniszter.

Seli Jehimovics, az ellenzéki szociáldemokrata Munkapárt vezetője – ahogy azt a nyolc napig tartó hadművelet idején is többször megtette – támogatásáról biztosította Benjámin Netanjahu kormányfőt a megállapodással kapcsolatban. „Abban kell reménykedni, hogy a hadművelet kezdetekor kitűzött jogos célok valóban megvalósulnak" – nyilatkozta az izraeli tévében.

Jair Lapid, a Jes Atid, vagyis a Van jövő nevű új párt vezetője viszont hevesen bírálta a kormányt a tűzszünetért. Szerinte azt késve kötötték meg, de anélkül, hogy a hadművelet elérte volna a kormány által kitűzött célját. „Megígérték, hogy nem beszélnek vele, és felszámolják a Hamászt, majd beszéltek vele, és nem számolták fel"- nyilatkozta az egyik izraeli tévécsatornának.

Saul Mofáz, az ellenzéki Kadima párt és a parlamenti ellenzék vezetője is elítélte a tűzszünetet Facebook-oldalán. Kijelentette, hogy a hadművelet nem érte el célját, szerinte csakis idő kérdése a következő menet. „A katonai hadművelet eredményeit nem változtatták politikai sikerré" – vélekedett az egykori vezérkari főnök.