Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az orosz hadsereg Sz-400-as légvédelmi egységeket telepített Moszkva környékére

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. március 18. 18:16

A legkorszerűbb, Sz-400-as légvédelmi rakétarendszerrel felszerelt ezredet telepített Moszkva környékére az orosz hadsereg – közölte március 17-én hétfőn Andrej Gyomin vezérőrnagy, az orosz légvédelmi és rakétavédelmi haderő parancsnoka.

A Moszkvától nyugatra fekvő, Zvenyigorod mellett szolgálatba álló légvédelmi ezredet az Sz-400-as, Triumf típusú rakétavédelmi rendszeren kívül Pancir-Sz légvédelmi ütegekkel is ellátják, amelyek az előbbi védelmét szolgálják majd.

Gyomin szerint az év végéig még egy légvédelmi ezredben cserélik le Sz-400-asokra a régi rakétákat, és ezzel már az orosz légvédelmi egységek felében – négy ezredben – ilyen rakéták fogják védeni az orosz légteret.

A Zvenyigorod mellé telepített légvédelmi ezred Oroszország középső ipari régiójának 400 kilométeres sugarú légterét fogja védeni.

Az Sz-400 légvédelmi rendszert a világ egyik legfejlettebb rakétarendszereként tartják számon. A szakirodalom szerint ezek a rakéták 400 kilométeres távolságon és 30 kilométeres magassági tartományon belül vethetők be harci gépek, drónok és manőverező robotrepülőgépek ellen, de közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták megsemmisítésére is képesek.