Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az Orosz Légierő Csendes-óceán feletti repüléseinek semmi köze Ukrajnához

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2014. május 9. 8:12

A címben foglaltak volt az orosz védelmi minisztérium válaszának lényege Herbert J. „Hawk” Carlisle tábornok, az Amerikai Légierő Csendes-óceáni Parancsnokának azon kijelentésére, miszerint orosz Tu-95-ös bombázók megközelítették Kalifornia partjait (az óceán keleti részén), valamint az Egyesült Államokhoz tartozó Guam szigetet.

http://www.jetfly.hu/rovatok/jetfly/news/az-orosz-legiero-csendes-ocean-feletti-repuleseinek-semmi-koze-ukrajnahoz/
Az orosz védelmi minisztériumot meglepte a négycsillagos tábornok azon kijelentése, miszerint az orosz Tu-95-ös bombázók tevékenységének felerősödését az Ukrajnában zajló eseményekkel hozta kapcsolatba.

„Carlisle tábornok nyilvános bejelentése az orosz repülések megnövekedett számáról és azok ukrajnai eseményekhez való kapcsolatáról meglepőek voltak a védelmi minisztérium számára", – mondta az orosz védelmi minisztérium képviselője kedden az újságíróknak.

„Mindenekelőtt az Amerikai Egyesült Államok a Bering-szoroson keresztül gyakorlatilag határos Oroszországgal. Ennek tükrében furcsa bármilyen „kihívásnak" tekinteni az orosz Légierő repülőgépeinek repülését a Csendes-óceán semleges vizei felett. Igaz ez különösen annak tudatában, hogy a hidegháború befejezését követően, mind a mai napig intenzív felderítőn repüléseket hajt végre az Amerikai Légierő Oroszország keleti határai közelében", – mondta.

A katonai vezetés képviselője elmondta, hogy az orosz katonai repülőgépek által, a Csendes-óceán keleti részén végrehajtott repüléseket összemosni az ukrajnai eseményekkel nem lehet más, csak „a földrajzi ismeretek hiánya, mivel a két terület a föld két különböző pólusán helyezkednek el".

Az orosz védelmi minisztérium képviselője azt javasolta nyugati kollégájának, hogy az ukrán krízissel kapcsolatban ne Oroszországban keressen vétkeseket, hanem saját országának cselekedeteire figyeljen az eseményekkel kapcsolatban.