Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Decemberben átadhatják a felújított limanowai katonai temetőt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. május 9. 9:01

A tervek szerint december 11-én adják át a limanowai katonai temetőt, amely az első világháborúban elesett magyar katonák nyughelye is − tájékoztatta Hende Csaba honvédelmi miniszter május 8-án, csütörtökön az MTI-t, miután Krakkóban tárgyalt Tomasz Siemoniak lengyel védelmi miniszterrel.

A miniszter felidézte: az első világháborúban a mai Lengyelország területén 250-300 ezer magyar katona vesztette életét.

Hende Csaba 2013 októberében írta alá lengyel kollégájával a lengyel−magyar hadisír-megállapodást. Ennek keretében döntöttek a limanowai katonai temető közös felújításáról is. 1914. november 28. és december 18. között Limanowánál az egyesített osztrák−magyar hadsereg többhetes csatában megállította és visszavetette a Krakkó irányába áttörni készülő orosz csapatokat.

Hende Csaba elmondta, hogy lengyel kollégájával az ukrán válságra is kitértek. Megállapították, hogy Európa biztonsága szempontjából aggasztóak az események. Mint kiemelte, az ukrajnai fejlemények rávilágítanak a szilárd transzatlanti kapcsolatrendszer, a kollektív védelem és a szövetségi szolidaritás jelentőségére, Észak-Amerika és Európa közös biztonságának oszthatatlanságára. Az ukrán válság arra is ráirányítja a figyelmet, hogy Európának saját védelmére többet kell fordítania − tette hozzá.

A lengyel védelmi miniszterrel abban is egyetértettek, hogy a két ország közötti védelmi együttműködés „sikerágazattá vált", de a visegrádi együttműködés (V4) is jelentősen fejlődött az elmúlt időszakban a védelem területén − folytatta. A V4-ek 2016-ra felállítják azt az európai uniós harccsoportot, amelyről idén márciusban Visegrádon állapodtak meg a tagállamok honvédelmi miniszterei.

Hende Csaba kiemelte: a magyar kormány nemrég döntött arról, hogy biztosítja a honvédség Gripen vadászgépeinek fejlesztésére a közvetlen légi támogatási képesség kialakításához szükséges forrásokat. Ez − mint a miniszter kiemelte − a hadsereg legmodernebb fegyverrendszerének műveleti képességfejlesztését jelenti. A felállítandó V4 EU-harccsoport közvetlen légi támogatási feladatainak vállalásával Magyarország − Lengyelország után − a második legjelentősebb hozzájáruló nemzetté válhat.

Hende Csaba elmondta: a V4-ek évek óta tárgyalnak arról, hogy a felállítandó harccsoportban valamilyen módon − például harci, illetve szállítóhelikopterekkel − Ukrajna is részt vegyen. A V4-es együttműködés továbbra is nyitott arra, hogy fogadja ezt az ukrán hozzájárulást − tette hozzá a miniszter.

CímkékV4