Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az oroszokat és az amerikaiakat is figyelmeztette Ankara

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. október 15. 8:18

Törökország figyelmeztette Washingtont és Moszkvát, hogy nem fogja tűrni a kurd milíciák térnyerését a határaihoz közeli északnyugat-szíriai területeken.

A török kormány attól tart, hogy létrejön egy független, területileg egységes kurd állam, amelynek területeit a jelenlegi Irak, Szíria és Törökország területeiből hasítanák ki.

Amennyiben a szíriai kurd milíciák átlépnék az Eufrátesz folyó vonalát, kiterjesztve az ellenőrzésüket a török határ mentén az iraki Kurdisztántól a Földközi-tenger partvidékéig, az kétségtelenül Ankara türelmének végét jelentené – mondta a Reuters hírügynökségnek egy török kormányzati illetékes. „Ez teljesen egyértelmű a számunkra, ez nem tréfa" – fogalmazott a forrás.

Törökországban az 1984 óta tartó fegyveres autonómiatörekvések áldozatainak száma meghaladja a 40 ezer főt. Miután 2015 júliusában vége szakadt fegyverszünetnek a török biztonsági erők és a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű lázadószervezet között, újból fellángolt az erőszak. A török félelmek szerint az Egyesült Államok támogatását bíró, Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milícia térnyerése a 900 kilométer hosszú határ szíriai oldalán még inkább felszítaná a kurd szeparatista törekvéseket Törökország délkeleti területein.

A helyzetet bonyolítja, hogy Washington támogatja a YPG harcosait, akiket az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet ellen küzdő egyik leghatékonyabb szervezetként tartanak számon a térségben.

Ankara szerint a Szíriában két hete légicsapásokat végrehajtó Oroszország szintén támogatja a kurdokat.