Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az új ENSZ-megbízott szerint Szíriában a helyzet egyre romlik

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. szeptember 5. 14:59

Elképesztőnek mondta a szíriai harcok áldozatainak számát szeptember 4-én, kedden New Yorkban, az ENSZ Közgyűlése előtt beszélve Lahdar Brahimi, a világszervezet és az Arab Liga új szíriai különmegbízottja.

Brahimi szerint emellett a rombolás is katasztrofális méreteket öltött, s óriási a lakosság szenvedése. Az algériai politikus szerint Szíriában a helyzet egyre romlik, s munkájához elengedhetetlen a nemzetközi közösség támogatása – feltéve, ha az összes erőfeszítés egy irányba mutat. A különmegbízott közölte, hamarosan Kairóba megy, hogy megbeszélést folytasson az Arab Liga főtitkárával, s néhány napon belül el akar utazni Damaszkuszba is, első helyszíni látogatására.

Brahimi augusztus végén lépett a posztot addig betöltő egykori ENSZ-főtitkár, Kofi Annan helyébe. Annan amiatt mondott le mandátumáról, mert úgy érezte, nem kap elég támogatást a nagyhatalmaktól béketeremtő akciójához.

Ban Ki Mun, a jelenlegi ENSZ-főtitkár szintén a szíriai válságról beszélt kedden a közgyűlés előtt. Felszólította a világszervezet tagjait, hogy egységesen és hatékonyan támogassák Brahimit, akinek feladata „óriási, de nem lehetetlen". A főtitkár egyben bírálta mindazon országokat, amelyek fegyvereket szállítanak a harcoló felek számára, s támogatást kért a szíriai menekültek, a nekik adott humanitárius segítség finanszírozására. Az ENSZ menekültügyi főbiztossága szerint csak augusztusban százezernél is több szíriai hagyta el országát.