Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ukrán főügyészség vádat emelt ukrán katonai vezetők ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. június 19. 16:22

Az ukrán főügyészség vádat emelt az ukrán hadsereg több vezetője ellen, azt állítva, hogy felelősség terheli őket egy katonai szállítógép június 14-én Luhanszkban történt lelövéséért.

A főügyészség internetes oldalán szerdán közzétett közlemény emlékeztetett arra, hogy meghalt 49 katona, továbbá fegyverek és haditechnika semmisült meg.

A főügyészség szerint az érintett katonai vezetők nem tették meg a repülőgép hadműveleti területen történő biztonságos repüléséhez szükséges intézkedéseket".

Oroszbarát fegyveresek június 14-re virradó éjjel lőtték le az Il-46 típusú katonai szállítógépet, amikor az leszállni készült a luhanszki repülőtéren.

A luhanszki szakadárok vezetője, Valerij Bolotov szerint az úgynevezett „luhanszki népköztársaság" nyomozói sem haditechnika, sem katonák maradványait nem találták a gép lezuhanásának helyszínén – jelentette szerdán az ITAR-TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Bolotov kijelentette: a gép lezuhanása előtt néhány órával összecsapás tört ki dnyipropetrovszki és lembergi deszantosok között a luhanszki repülőtér közelében. Állítása szerint a lembergi katonák „likvidálták" a szakadárok oldalára átállni kívánó katonákat.

A gép a luhanszki repülőtér felé közeledett, amikor szombaton lelőtték.

Kijev az oroszbarát szakadárokat tette felelőssé a támadásért. Az ukrán védelmi minisztérium közölte, hogy a repülő katonákat, valamint felszerelést és ellátmányt szállított. „A terroristák orvul, nagy kaliberű gépfegyverrel lőttek" – fogalmazott szombat reggel ismertetett közleményében a tárca, amely együttérzését fejezte ki a halottak családjainak. A szakadárok Zenit típusú rakétákat is használtak.