Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nagyobb hangsúlyt kell fektetni a tisztjelöltek gyakorlati képzésére

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2014. június 19. 15:12

„A jelentések alapján elmondható, hogy az általános katonai ismeretek területének oktatásával nincs gond, viszont a gyakorlati képzésre nagyobb hangsúlyt kell fektetni a jövőben” – jelentette ki dr. Benkő Tibor vezérezredes június 19-én.

A Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai objektumában tartott, a tisztképzés eddigi tapasztalataival foglalkozó parancsnoki értekezleten a Honvéd Vezérkar főnök elmondta: a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen három évvel ezelőtt újult meg a tisztképzés, így már vannak olyan friss tapasztalatok, amelyeket be lehet építeni az oktatásba. „Mi azt szeretnénk, hogy több gyakorlati képzést kapjanak a tisztjelöltek, mert a vezetői képességet ugyan el lehet sajátítani elméletben is, de sokkal jobb, ha valódi szakmai tapasztalatokkal kezdik meg munkájukat a különböző csapatoknál" – hangsúlyozta. „Ezt azt is jelenti, hogy a diákoknak több szakmai felkészítésen kell részt venniük" – fűzte hozzá.

1595974209

A katonai képzést Benkő Tibor egyébként nagyon sokrétűnek nevezte: a honvédség nagy hangsúlyt fektet a már végzett tisztek továbbképzésére is, amit különböző – akár külföldi – tanfolyamok segítségével végeznek. „A cél, hogy mindenki sajátítson el a magasabb képzési formából adódó gyakorlati és elméleti ismereteket" – hangzott el.

Farkas Anikó, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke elmondta: a tárca érdeke, hogy alkalmazható tisztek kerüljenek ki az egyetemről, viszont az igényeket a katonáknak kell tudni megfogalmazni. A közös közszolgálati modul, amely egyebek mellett az életpályák átjárhatóságát biztosítja, a kormányzat és az egyetem számára is rendkívül fontos, ugyanakkor időt vesz el a szakmai gyakorlati képzéstől. A probléma megoldásához súlyozni kell a preferenciákat, és el kell dönteni, mi a fontosabb: az, hogy ha egy tiszt kikerül a honvédség rendszeréből, akkor el tudjon helyezkedni a közszolgálati beosztásban, vagy az, hogy amikor kikerül az egyetemről, azonnal, minden elvárásnak meg tudjon felelni – mutatott rá a kabinetfőnök, és a két szempont összehangolásának fontosságát hangsúlyozta.

1595974209

Farkas Anikó szerint már világosan látszik, hogy a gyakorlati képzésen erősíteni kell, egyrészt az MH Ludovika Zászlóalj, másrészt az egész egyetemi képzés keretei között. Már csak az a kérdés, milyen finomhangolásokkal lehet ezt véghezvinni. A közszolgálati egyetemmel kapcsolatban elmondta azt is, hogy az intézményben a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar van a legjobb helyzetben, mert itt már a múltban is nagyon kiforrott és magas szakmai színvonalon megvalósuló képzés folyt. A Rendészettudományi Kar esetében létre kell hozni például a doktori képzést, amelyen már dolgoznak, a Közigazgatási Kar esetében pedig a legnagyobb kihívás a teljesen megújuló közigazgatás igényeihez való alkalmazkodás – mondta a kabinetfőnök.

Az értekezleten a Honvéd Vezérkar, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a katonai szervezetek szakemberei vettek részt.

1595974209

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária