Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ukrán határőrök megkezdték a konvoj ellenőrzését

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. augusztus 22. 11:08

Ukrán határőrök augusztus 21-én, csütörtökön megkezdték a Délkelet-Ukrajnának szánt orosz humanitárius segélyt szállító teherautók ellenőrzését.

Andrij Demcsenko, a határőrség szóvivője a Reuters hírügynökségnek megerősítette, hogy helyi idő szerint kora délután megkezdték a határ- és vámellenőrzéssel kapcsolatos teendőket. A szóvivő állítása szerint mindez az orosz oldalon lévő, Donyeck nevű határátkelő állomás területén zajlik.

Az érintett határszakasz ukrán oldalát az oroszbarát szeparatisták tartják kezükben, a Reuters tudomása szerint ők engedélyezték az ukrán határőröknek az áthaladást az orosz oldalon várakozó teherautókhoz, hogy formálisan elvégezhessék a segélyszállítmány ellenőrzését.

Az összesen mintegy 1800 tonna rakományt – élelmiszert, vizet, gyógyszereket, hálózsákokat és áramfejlesztőket – szállító több mint 280 teherautó augusztus 12-én indult el az orosz főváros, Moszkva környékéről, két nap múlva érkezett az ukrán határ közelébe, s azóta a rosztovi területen várakozott. A segélykonvoj első 16 kamionját – amely vasárnap már közvetlenül a határ közelébe érkezett – szerda este felkészítették az indulásra, s az orosz fél bejelentette, hogy a donyecki átkelőhelynél megkezdték a vámkezelésüket.

Csütörtökön a konvoj többi részét – a fennmaradó 270 kamiont is elindították az ukrán határ felé a Rosztov megyei Kamenszk-Sahtyinszkij településről, ahol eddig várakoztak, mintegy ötven kilométerre a határtól.

A brit hírügynökség tudósítója az este arról számolt be, hogy az első 16 teherautó után, egy másik „minioszlopban" ugyanannyi teherautó vámellenőrzését kezdték meg. Az orosz állami hírügynökség helyszíni tudósítója ugyanakkor úgy értesült, hogy a segélykonvoj leghamarabb péntek reggel indulhat útnak.

Kijev továbbra is kételkedik abban, hogy Moszkva valóban a harcok sújtotta kelet-ukrajnai települések lakosainak kíván segítséget nyújtani, és nem a szakadároknak való segítségnyújtásra vagy valamiféle provokációra akarja felhasználni a segélykonvojt.

Moszkva kedden időhúzással vádolta meg az ukrán kormányt, és közölte: közvetlenül a Nemzetközi Vöröskereszt (ICRC) elnökéhez fordult, hogy dűlőre vigyék a segélyakció ügyét. Kijev válaszul leszögezte, hogy mivel Oroszország úgy döntött, hogy a szállítmányt a lázadók kezén lévő területen át juttatja célba, ezért annak biztonságát a lázadóknak és Moszkvának kell garantálnia.

A segélyszállítmány elindításában szerda óta nagy számban és tevékenyen részt vesz az ICRC genfi központjából a helyszínre küldött több tucat vöröskeresztes tisztségviselő.