Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az USA szenátusa támogatta az iráni atommegállapodást

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. szeptember 3. 12:08

A szenátusban az volt a tét, hogy életben marad-e Barack Obama elnöki vétója. A republikánus többségű képviselőház az iráni nukleáris megállapodás elvetését szorgalmazta, ellenezve az USA, Németország és az ENSZ BT megengedő politikáját iránal szemben, a képviselőházi döntés ellen lépett fel az elnök.

Összegyűlt az elnöki vétó életben tartásához szükséges 34 szavazat az amerikai szenátusban, amelyet arra az esetre helyezett kilátásba Barack Obama demokrata párti elnök, ha a republikánus többségű kongresszus elvetné az iráni nukleáris program korlátozásáról kötött megállapodás jóváhagyását.

Az amerikai törvényhozásnak szeptember 17-ig kell döntenie arról, hogy támogatja-e az Irán és a „hatok" (az ENSZ BT öt állandó tagja és Németország) által júliusban Bécsben elfogadott megállapodást. A 100 tagú szenátusban a 34. szavazat Barbara Mikulski szenátor volt, szerinte a megállapodás a legjobb módja annak, hogy megakadályozzák az iszlám köztársaság atomfegyverhez jutását. Irán vállalta atomprogramjának lelassítását, cserébe számos szankciót felszámolnak az állammal szemben az ENSZ vezető hatalmai.