Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Azonosítanák Pearl Harbor áldozatait

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. április 16. 17:48

A Pentagon hamarosan megkezdi a Pearl Harbornál 1941-ben az USS Oklahoma hadihajó elsüllyedésekor elhunyt, csaknem négyszáz háborús áldozat maradványainak exhumálását, hogy azonosítani tudják a tragédia után névtelenül eltemetett tengerészeket és tengerészgyalogosokat.

Az USS Oklahomát az 1941. december 7-i japán támadáskor kilenc torpedó süllyesztette el. Összesen 429 tengerész és tengerészgyalogos lelte halálát, és közülük a következő néhány évben csak 35 személyt tudtak azonosítani. A támadás több száz áldozatát névtelenként temették el Hawaii temetőiben. A Csendes-óceáni Nemzeti Temetőben, Honoluluban szintén névtelen hősökként temették újra őket 1950-ben.

Az amerikai védelmi minisztérium most, hetven év elteltével elérkezettnek látta az időt, hogy a tudomány új vívmányai, a sokat fejlődött törvényszéki halottkémi technikák és a családtagok genealógiai meghatározásának segítségével minél több személyt azonosítsanak. Melinda Morgan alezredes, a tárca illetékes szóvivőjének keddi tájékoztatása szerint a munka három-hat héten beül elkezdődhet. A tervek szerint öt év alatt 388 katona maradványait akarják azonosítani.

2003-ban Ray Emory Pearl Harbor-i túlélő kutatásai nyomán a hadsereg már exhumált egy koporsót a nemzeti sírkertben eltemetettek közül. Sok maradvány azonban összekeveredett, és csak öt elhunytat tudtak azonosítani. A koporsóban legalább száz további elhunyt maradványai nyugodtak, ám személyazonosságukra eddig nem derült fény.