Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bahrein harci gépeket telepített Jordániába

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. február 17. 10:31

Bahrein harci repülőgépeket telepített Jordániába az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet elleni légi hadjárat támogatására – jelentette február 16-án, hétfőn a helyi média.

„A bahreini királyi légierő vasárnap délután vadászrepülőgépeket küldött Jordániába, hogy részt vegyenek a terrorizmus elleni nemzetközi harcban" – tudatta a BNA hivatalos hírügynökség. További részleteket egyelőre nem közöltek, így azt sem tudni, pontosan milyen típusú gépekről van szó.

Az állami televízió szerint a repülőgépek telepítése „a két állam közötti együttműködés, az Arab Liga közös védelmi szerződése, valamint a terrorizmus elleni nemzetközi koalícióban való részvétel keretein belül történik".

Nemrégiben az Egyesült Arab Emírségek is bejelentette, hogy Jordániából kiindulva fogja támadni a szélsőséges szunnita csoport állásait, miután a dzsihadisták elfogtak és február 3-án elevenen elégettek egy jordániai pilótát, akinek gépe lezuhant az ellenséges vonalak mögött. Abu-Dzabi F-16 típusú repülőgépeket állomásoztat Jordániában a „testvéri ország" támogatására.

Az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalícióban 22 ország, köztük hat arab monarchia – Szaúd-Arábia, Bahrein, Katar, az Egyesült Arab Emírségek, Jordánia és Marokkó – vesz részt.