Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bahreini merényletekre buzdít az Iszlám Állam

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. december 10. 10:47

A Bahreinben állomásozó amerikai katonai személyzet, valamint a szunnita királyi család uralta ország síita többsége elleni támadásokra szólította fel követőit az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet.

A propagandavideóban bahreini harci repülőket állítanak egy IÁ-állásra mért légicsapást mutató felvétel mellé. Emellett a bahreini légitársaságról, a Gulf Airről, a szigetországot Szaúd-Arábiával összekötő Fahd király hídról és más, a fővárosban, el-Manámában lévő helyszínekről láthatóak felvételek. Ezekkel vélhetően célpontokat javasol a dzsihadista szervezet.

Az AP amerikai hírügynökség szerint az IÁ propagandáinak mennyisége csökkenőben van, mióta iraki fellegvára, Moszul ostrom alatt áll, és a terrorszervezet folyamatosan visszaszorulóban van Irakban és Szíriában az Egyesült Államok vezette nemzetközi terrorellenes koalíció kampányának köszönhetően. A katonai szövetségnek Bahrein is tagja.

A videóban az amerikai támaszpontok elleni támadást emelik ki. Bahreinben állomásozik az Egyesült Államok haditengerészetének 5. flottája. A szélsőségesek emellett Bahrein síita lakossága ellen uszítanak.

A Perzsa-öbölben fekvő, 1,3 milliós monarchiában 2011 februárjában törtek ki rendszerellenes tüntetések, amelyeken a szunnita uralkodócsalád jogköreinek korlátozását, valódi alkotmányos monarchia bevezetését és a síitákat érő hátrányos megkülönböztetés felszámolását követelték. A megmozdulásokat végül szaúd-arábiai segítséggel leverte Hamad bin Ísza al-Kalifa király, ám időnként azóta is előfordulnak tüntetések. El-Manáma a síita Iránt vádolja azzal, hogy támogatja az ország síitáit, s ezzel aláássa a közrendet.