Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ban Ki Mun egységre szólította fel a BT-t

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. augusztus 29. 20:42

A szíriai béke megteremtése érdekében egységre szólította fel a Biztonsági Tanács tagjait az ENSZ-főtitkár augusztus 28-án szerdán, és azt kérte a nemzetközi közösségtől, hogy adjon időt az állítólagos ideggáztámadás helyszínén dolgozó ENSZ-ellenőröknek a történtek kivizsgálására.

„Alapvető fontosságú, hogy megállapítsuk a tényeket. Az ENSZ tényfeltáró csoportja a helyszínen tartózkodik, hogy ezt megtegye. Alig néhány nappal a támadás után értékes mintákat gyűjtöttek, beszéltek áldozatokkal és szemtanúkkal. A csoportnak több időre van szüksége ahhoz, hogy elvégezze munkáját" – mondta Ban Ki Mun Hágában, a megnyitásának századik évfordulóját ünneplő Béke Palotában.

Szíriai ellenzéki aktivisták szerint az ENSZ Szíriában tartózkodó szakértői szerdán elhagyták szállodájukat, és ismét az augusztus 21-i vegyifegyver-támadás helyszínére, Damaszkusz keleti részébe utaztak, miután előző nap biztonsági okokból nem végezhettek ellenőrzést.

Ban Ki Mun beszédében kiállt a szíriai polgárháború diplomáciai megoldása mellett, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok és azon nyugati szövetségesei, amelyek biztosra veszik a Bassár el-Aszad elnök vezette rezsim felelősségét az augusztus 21-i ideggáztámadásért, késznek mondják magukat egy katonai akcióra Szíria ellen. „A Biztonsági Tanácsnak a béke szolgálatába kell állítania hatalmát" – mondta az ENSZ főtitkára, majd hozzátette, hogy jelenleg a szíriai polgárháború megoldása jelenti a legnagyobb kihívást a nemzetközi közösség számára.

Anélkül, hogy konkrétan megnevezte volna Washingtont és nyugati, illetve arab szövetségeseit, Ban a szíriai polgárháború békés rendezésére szólította fel a nemzetközi közösséget. „Itt, a Béke Palotában engedjék meg, hogy azt mondjam: adjunk esélyt a békének, adjunk esélyt a diplomáciának, hagyjuk abba a harcot, és kezdjük meg a párbeszédet".

Az 1913-ban felavatott hágai Béke Palotát annak idején a konfliktusok békés rendezésének helyszínéül hozták létre, és ott van az ENSZ legfőbb bírói szervének, a Nemzetközi Bíróságnak a székhelye.

Washington és szövetségesei a jelenleg egy Szíria elleni katonai csapás lehetőségét fontolgatják, hangoztatva, hogy azt az ENSZ Biztonsági Tanácsának jóváhagyása nélkül is végrehajtják.

Miközben Washington, Párizs és London a szíriai kormányt tartja az augusztus 21-ei gáztámadás elkövetőjének, addig Moszkva szerint – amely Szíria egyik fő szövetségeseként eddig megvétózta minden Damaszkusz elleni ENSZ-szankció elfogadását – a Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen harcoló felkelők okolhatók a tragédiáért.

Az Aszad-rezsim többször is tagadta, hogy bármikor is vegyi fegyvert vetett volna be saját országában, és felszólította Washingtont, hogy mutassa be bizonyítékait.