Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Már ürítik a szíriai hadsereg parancsnokságát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. augusztus 29. 21:54

A szíriai kormányerők a jelek szerint megkezdték a személyzet nagy részének kiköltöztetését a hadsereg és a biztonsági erők parancsnokságának épületeiből Damaszkusz központjában, felkészülve egy esetleges nyugati katonai támadásra – közölték helyi lakosok és ellenzéki források.

A részlegesen kiürített épületek között van a vezérkar parancsnokságának épülete, a légierő közelben lévő parancsnoksága és a nyugat-damaszkuszi Kfár Szuszeh negyedben lévő több biztonsági épület – közölték helyi lakosok és a Szabad Szíriai Hadsereg. A vezérkar épülete a lázadók 2012. szeptemberi támadása óta amúgy is csökkentett személyzettel működött.

Szemtanúk az elmúlt 48 órában több katonai épület bejáratánál teherautókat láttak, amelyeket feltehetőleg dokumentumok és könnyűfegyverek szállítására vezényeltek oda.

Egy forrás szerint a főváros közelében állomásozó katonai egységek több trélert foglaltak le, valószínűleg azzal a céllal, hogy nehézfegyvereket szállítsanak velük alternatív helyszínekre. Mindazonáltal nem volt megfigyelhető ilyen fegyverek jelentősebb mozgatása, feltehetőleg a fő közlekedési utak környékén zajló heves harcok miatt.

Egy másik ellenzéki forrás szerint páncélozott járművek és csapatszállító teherautók hagyták el a damaszkuszi nemzetközi repülőtér térségét, ahol három katonai támaszpont található, és a közelben fekvő Harrán al-Avamid település felé indultak. A telefonon nyilatkozó szemtanú hozzátette, hogy a repülőtéren lekapcsolták a világítást.

Ellenzéki aktivisták a földközi-tengeri Latakia kikötőjében több szíriai hadihajót figyeltek meg, amelyek a civil hajóközlekedés számára fenntartott mólóknál kereskedelmi hajók között dokkoltak, valószínűleg azzal a számítással, hogy megnehezítsék azonosításukat és a csapásmérést rájuk.

A csapatmozgásokról szóló beszámolókat hivatalos források nem erősítették meg.

A hadsereg az ilyen manővereket nem szokta nyilvánosságra hozni, a kormányszóvivő pedig nem volt elérhető a sajtó számára.

Kelet-damaszkuszi ellenzéki aktivisták arról számoltak be, hogy a Köztársasági Gárda és a 4. hadosztály Szomaríja és Muadamíja elővárosok közelében fekvő laktanyáit és szolgálati lakásait kiürítették, a katonákat és családtagjaikat pedig a városba költöztették.