Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bejrút elkötelezett az izraeli-libanoni háborút lezáró ENSZ-határozat mellett

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. január 29. 13:43

Libanon elkötelezett azon ENSZ-határozat mellett, amely véget vetett Izrael és a Hezbollah libanoni síita szervezet között 2006-ban lezajlott háborúnak – mondta január 28-án, szerdán Tammam Szalám libanoni miniszterelnök, miután a délelőtti órákban tűzharc tört ki az izraeli-libanoni határon.

Szalám a libanoni hírügynökség által szerdán közzétett közleményében megerősítette az ország elkötelezettségét az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1701-es számú határozata mellett, és hozzátette, a Dél-Libanonban kialakult helyzet rendkívül aggasztó.

A kormányfő ugyanakkor bírálta Izraelt, amiért az szerinte tovább gerjeszti a feszültséget.

Szerda délelőtt páncéltörő rakétát lőttek Libanonból a határ túloldalán járőröző egyik izraeli katonai menetoszlopra. A Hezbollah magára vállalta a rakétatámadást, amelyben két izraeli katona, az ENSZ egyik spanyol békefenntartója meghalt és legalább heten megsebesültek.

Izrael válaszul dél-libanoni területeket lőtt tüzérséggel.

Az akciót a libanoni síita szervezet válaszcsapásnak nevezi a Hezbollah több vezetőjét és iráni katonákat, köztük egy iráni tábornokot megölő, szíriai területek ellen végrehajtott múlt heti, Izraelnek tulajdonított rakétatámadásokra.

Az izraeli tízes tévécsatorna kommentátorai szerint az esti és éjszakai órák kritikusak lehetnek, ekkor dőlhet el, hogy határincidensről van-e szó csupán, vagy harmadik libanoni háborúvá szélesedik-e a konfliktus Izrael és az Irán-barát Hezbollah között.