Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Logisztika – virtuálisan

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2015. január 29. 14:47

Mint arról honlapunkon beszámoltunk már, az MH Összhaderőnemi Parancsnokságon, tizenkét nemzet katonáinak részvételével javában zajlik a „Capable Logistician 2015 (CL15)” elnevezésű logisztikai gyakorlat törzsvezetési gyakorlat (TTEX) eleme. A gyakorlat igazgatója, Jan Husák alezredes, a prágai székhelyű Többnemzeti Logisztikai Koordinációs Központ (MLCC) igazgatója és Schmidt Zoltán ezredes, az MH ÖHP logisztikai erők főnöke, a gyakorlat társigazgatója szerint a TTEX jó alkalmat nyújt arra, hogy a részt vevő nemzetek katonái egységesítsék eljárásrendjüket.

Jan Husák alezredes (képünkön balra) úgy fogalmazott: a logisztikai gyakorlat célja, hogy az interoperabilitás szintjét a lehető legmagasabbra emeljék. Hozzátette: a 2016-os európai uniós harccsoportban részt vevő tagállamok a logisztikai szakterületen igyekeznek beépíteni az Összhaderőnemi Logisztikai Támogató Csoportra vonatkozó NATO-eljárásokat, kialakítva a harccsoport hatékony logisztikai törzsmunkáját.

1595986852

A nyár elején a hazánkban megtartandó CL15 gyakorlat a tervek szerint több mint másfél ezer katonát, ötszáz technikai eszközt mozgat majd meg. De – folytatta Jan Husák alezredes, − mivel a gyakorlat végső tervezői konferenciáját majd csak áprilisban tartják meg Budapesten, a létszám még akár jelentősen is megváltozhat. Kiemelte, hogy a szerteágazó gyakorlaton egyebek mellett szerepet kap majd a víztisztító, üzemanyag-, lőszerellátó, karbantartó, javítóképességek szakszerű alkalmazása is. (Ezen képességekkel hazánk hadereje rendelkezik, illetve részben felajánlotta NATO-alkalmazásra.)

Schmidt Zoltán ezredes a honvedelem.hu kérdésére elmondta: a logisztikai vezetés-irányítás hatékonysága, szervezettsége alapvetően befolyásolja a valós művelet, az alkalmazott erő feladat-végrehajtásának hatékonyságát.

1595986852

„Ez a törzs fogja össze a többnemzeti logisztikai elemek munkáját, és a műveletek során ők szervezik a harcoló alakulatok logisztikai támogatását. Ide futnak be az igények, és a törzs irányításával az alárendelt alegységek biztosítják a megfelelő ellátást" – nyilatkozta az ezredes.

Természetesen a képzelt országban játszódó, szimulált gyakorlaton a lehető legkülönbözőbb virtuális nehézségeket kell leküzdeniük a logisztikus katonáknak. Például tűz üthet ki egy üzemanyag-ellátó ponton, támadás érhet egy utánpótlás-szállító konvojt, vagy éppen egy tó vizéből kell megoldani az alakulatok napi szintű ivóvízellátását. (Utóbbi két mozzanatra egyébként a nyári gyakorlaton a „valóságban" is sor kerülhet… )

1595986852

„Most kovácsolódik össze a törzs csapata, akik nyáron is együtt fognak dolgozni. Nyilván mindannyian képzettek, de most találkoztak egymással először. Júniusban pedig – az országok átcsoportosítását követően, a különféle elemek beérkezésétől kezdve − már ők fogják koordinálni úgyszólván élesben az egész gyakorlatot" – világított rá a logisztikai erők főnöke arra, hogy miért is olyan fontos ez az előzetes törzsgyakorlat.

1595986852


Fotók: a szerző felvételei