Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bekerítették Észak-Nigéria egyik legfontosabb városát az iszlamisták

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. szeptember 12. 12:05

Teljesen bekerítették Észak-Nigéria egyik legfontosabb városát, Maidugurit a Boko Haram nevű szélsőséges iszlamista szervezet fegyveresei, és a település lerohanását tervezik – figyelmeztetett szeptember 11-én, csütörtökön a Borno szövetségi államban működő vének tanácsa.

A korábbi magas rangú civil és katonai tisztségviselőkből és falvak polgármestereiből álló testület közölte: a Boko Haram nyilvánvaló célja, hogy mielőbb bevegye Maidugurit, az északkelet-nigériai Borno állam fővárosát.

A szélsőséges csoport hetek óta heves harcokat vív a nigériai biztonsági erőkkel Borno és a szomszédos Yobe államok területén.

Szemtanúk arról számoltak be, hogy a Boko Haram fegyveresei ellenőriznek egy, az ország Kamerunnal határos északkeleti részén kiépített, mintegy ötven kilométer hosszú útszakaszt, amely több, az iszlamisták által elfoglalt város közelében fekszik.

Szeptember elején a szélsőségesek lerohanták a 270 ezer lakosú, Nigéria északkeleti részén fekvő Bama városát, a harcokban sokan meghaltak és ezrek menekültek el otthonaikból.

A hadsereg korábban azt állította, hogy katonái visszafoglalta a települést, de ezt szemtanúk cáfolták.

A Boko Haram nemrég ugyancsak elfoglalta a Bamához hasonló lakosságszámú Gwoza városát, és Abubakar Sekau, a terrorszervezet vezetője – az iraki iszlamista szélsőségesek példáját követve – augusztus végén iszlám államot kiáltott ki a csoport által elfoglalt északkelet-nigériai területeken.

A saría (iszlám jogrendszer) radikális értelmezésén alapuló iszlám állam létrehozásáért harcoló Boko Haram évek óta folytat fegyveres küzdelmet Nigéria északi részén. A Human Rights Watch jogvédő szervezet becslései szerint a csoport tagjai legalább kétezer civil lakossal végeztek az év eleje óta.