Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bengázi támadás: órákig hiába kértek támogatást

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. október 28. 11:22

Órákig hiába kértek katonai támogatást feletteseiktől azok a CIA-ügynökök, akik Bengáziban mintegy másfél kilométerről figyelték az amerikai konzulátus elleni támadást – közölte október 26-án pénteken, exkluzív forrásokra hivatkozva a Fox News televízió.

A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) emberei, akik a képviselet közelében lévő épületben tartózkodtak, kétszer is azt az utasítást kapták, hogy ne avatkozzanak bele a harcokba, amelyek lövéseit jól hallották. A támadás szeptember 11-én, helyi idő szerint este 9 óra 40 perc körül kezdődött.

Tyrone Woods, a haditengerészet volt kommandósa – aki maga is életét vesztette az incidensben – azonban megtagadta a parancsot, és legalább két társával együtt a konzulátuson lévők segítségére sietett.

Az akkor már lángokban álló konzulátusnál a CIA épületéből érkező mentőcsapat a Fox szerint tűzharcba keveredett, majd evakuálta az épületben rekedteket, és kihozta Sean Smith informatikus holttestét is. Miután Chris Stevens nagykövetet nem találták, éjfél körül visszatértek a CIA-épületbe.

Ekkor ezt az épületet is támadás érte, és a bennlévők ismét katonai támogatást kértek, amelyet a felettesek megint megtagadtak. Az épület tetejéről a csapat legalább egy tagja nehézgéppuskával viszonozta a tüzet.

Bengázi és a központ között a kommunikáció mindvégig kifogástalanul működött. A CIA emberei abban bíztak, hogy a 775 kilométerre található, szicíliai (sigonellai) haditengerészeti légi bázisról átküldenek a megsegítésükre egy Spectre típusú helikoptert, amelyet kifejezetten a szárazföldi harcok támogatására használnak amerikai különleges egységek.

A Fox úgy tudja, hogy a tűzharc a CIA-épületnél négy órán át tartott, eközben pedig két különleges egységet várakoztattak.

Leon Panetta védelmi miniszter a Pentagonban csütörtökön megtartott sajtótájékoztatóján azt hangoztatta, hogy a katonai vezetésnek a bengázi terrortámadás idején nem állt rendelkezésére elegendő információ, és azért nem küldött egységeket Bengáziba, mert nem akart kockáztatni.

Panetta szerint az amerikai katonai erőket a 2001. szeptember 11-i terrortámadás évfordulója miatt harckészültségbe helyezték, de a bengázi támadás néhány óra alatt lezajlott, még mielőtt az amerikai parancsnokoknak lehetőségük lett volna kideríteni, hogy valójában mi is történik a helyszínen.