Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Teljes a dél-koreai Peace Eye flotta

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. október 28. 10:19

Október 24-én a dél-Korea állami fegyverbeszerzési ügynökség bejelentette, hogy átadták az ország légiereje számára a negyedik, egyben utolsó B737 AEW&C Peace Eye légtérellenőrző repülőgépet.

1595943662

A négygépes megrendelés utolsó három darabjának átalakítási munkálatait a KAI (Korea Aerospace Industries) végezte Sacheonban. A Peace Eye flotta a dél-koreai légierő (RoKAF) Gimhae légibázisára kerül.

Dél-Korea még 2006-ban írta alá azt az 1,6 milliárd dolláros szerződést, amelynek keretében négy darabot rendeltek a 737–700-ast alapul vevő Peace Eye légtérellenőrzőből. A gépekre a Northrop Grumman által kifejlesztett, korszerű MESA (Multi-Role Electronically Scanned Array) radar kerül. A Peace Eye-ok beszerzésével jelentősen javul a dél-koreai légierő légtérellenőrző képessége: a DAPA (Defense Acquisition Program Administration) bejelentése szerint már egy ilyen gép alkalmas lesz az egész Koreai-félsziget ellenőrzésére.

Dél-Korea mellett további két ország is ezt az AEW&C gépet választotta: Ausztrália a Wedgetail program keretein belül rendelt négy példányt, Törökország szintén négyet rendelt a típusból.

Címkékhaditechnika