Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bevettek egy katonai támaszpontot a Boko Haram szélsőségesei

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. január 6. 8:45

Bevettek egy katonai támaszpontot a Nigéria északkeleti részén lévő Csád-tó partján a Boko Haram szélsőséges iszlamista szervezet tagjai szombaton – közölték január 4-én, vasárnap szemtanúk.

Helyiek elmondták, hogy a terrorcsoport megtámadta a tó partján álló Kuayen Kuros, Mile 3, Mile 4, Doron-Baga és Bundaram halászfalvakat, valamint Baga városát. Több százan kényszerültek arra, hogy a Csád-tavat hajón vagy ladikon átszelve a szomszédos Csád területére meneküljenek.

A szélsőségesek több órás összecsapás után foglalták el a Borno szövetségi állam központjától, Maiduguritól 180 kilométerre északkeletre fekvő Baga melletti katonai bázist.

A támaszponton általában a szomszédos Niger és Csád néhány katonája is állomásozik, a Boko Haram elleni küzdelem jegyében létrehozott regionális együttműködés keretében. Egyelőre nem tudni, hogy a támadás idején nigeri és csádi egységek is tartózkodtak-e a helyszínen.

Egyelőre arról sincsenek információk, hányan haltak vagy sebesültek meg az incidens során. Egy doron-bagai lakos arról számolt be, hogy többen meghaltak, és otthonok százai égtek le a Boko Haram hét órán keresztül elhúzódó rajtaütése során.

Nem ez volt a Boko Haram első véres támadása a környéken: tavaly novemberben a terrorszervezet tagjai Boron-Bagában 48 halkereskedőt gyilkoltak meg. 2013 áprilisában a szélsőségesek 187 embert mészároltak le, és több mint kétezer lakóházat égettek fel a környéken.

A saría (iszlám jog) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozásáért küzdő Boko Haram évek óta folytat fegyveres harcot Nigéria északi részén, és támadásai mindennaposak a térségben.