Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bezárt a biskeki NATO bázis

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2014. június 6. 16:08

Bezárt a kirgizisztáni főváros, Biskek „Manasz” nemzetközi repülőterén található amerikai bázis. A bázis légi utántöltést, valamint katonák, terhek szállítását biztosította a műveleti területek felé. A kirgiz elnök, Almazbek Atambajev már 2010-ben bejelentette, hogy a katonai objektumot a polgári repülőtéren be kell zárni.

http://www.haborumuveszete.hu/rovatok/hirek/bezar-a-kiskeki-nato-bazis/
A NATO, kirgíziai szállítási tranzit központja hivatalosan június 3-án zárt be a „Manasz" repülőtéren. Az Egyesült Államok 2001 decemberében hozta létre a biskeki repülőtéren a bázist, az Afganisztánban harcoló koalíciós erők támogatására, amit később átneveztek szállítási tranzit központnak, ahonnan a katonák és ellátmányok szállítása mellett, már légi utántöltési feladatokat is végrehajtottak.

1595973339

A kirgiz elnök bejelentését követően, Kirgízia külügyminisztere adta át az USA-nak a központ bezárásáról szóló feljegyzést, amelynek végső határidejeként 2014. július 11-t jelölték meg. John C. Millard ezredes, a központ parancsnoka elmondta, hogy a Kirgízia fővárosának nemzetközi repülőterén megalakított amerikai bázis 12,5 éve alatt mintegy öt és félmillió katonát juttattak el a repülőtérről Afganisztánba. Ez azt jelenti, hogy az Afganisztánba induló vagy onnan visszatérő nemzetközi koalíciós erők 98 százaléka megfordult a bázison. A bázis személyi állománya 33 ezer légi utántöltést hajtott végre Afganisztán légterében.

„Június 3-án került sor a hivatalos záróünnepségre, amelynek során jelképesen átadtuk a bázis kulcsát a kormány képviselőinek", – mondta a parancsnok.

Az ezredes elmondta, hogy a bázis felszámolása után mintegy 30 millió dollár értékben hagynak hátra különböző berendezéseket, helyiségeket és aggregátorokat Kirgíziában.