Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Biztonsági mulasztások előzték meg a terrorakciót

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. november 27. 18:51

Biztonsági mulasztás előzte meg a terrortámadásokat a bírákkal teli egyiptomi szálloda ellen a Sínai-félsziget északi részén, el-Arís városában – írta szemtanúkra hivatkozva az ad-Dusztúr című egyiptomi napilap november 26-ai, csütörtöki számában.

A hét halálos áldozattal járó merényletet a hétfő este zárult parlamenti választások másnapján, kora reggel hajtották végre a Vörös-tenger partján álló Swiss Inn hotel ellen, amely a régió szavazóhelyiségeire felügyelő bizottságok bázisaként szolgált. A Gázai övezethez közeli határvidéken mély gyökereket eresztett Vilájat Színáa, az Iszlám Állam helyi ága vállalta a vérengzést, amelyben a voksolásra felügyelő bírók közül ketten életüket vesztették.
A hadsereg szóvivője három támadóról számolt be, közülük kettőnek sikerült behatolnia az épületbe. Az egyik a főbejárat előtt a levegőbe repült pokolgépet hordozó járművével együtt, a második a szálloda konyhájában léptette működésbe robbanó övét, a harmadik golyózáport zúdított a bírók egyik szobájára.

Az el-arísi szálló bírái megerősítették, hogy a biztonsági erők legtöbb tagját visszavezényelték az eredmények bejelentése után – hirdette az ad-Dusztúr címlapján nagy piros betűkkel.
Tárek Nagíb, az egyik választási bíró a lapnak nyilatkozva elmondta, hogy a szavazatok számlálása késő éjjelig tartott, így sokan még aludtak a támadások idején. Hatalmas robbanásra, és heves tűzharcra ébredtünk – mesélte.
Kollégája, Szarvat Ámer ugyanakkor az étterembe bejutott terroristát feltartóztató biztonságiakat méltatta, akiknek a fellépése nélkül sokkal nagyobb lett volna a vérontás. Arra emlékeztetett, hogy a hotelben megszálló 160 bíróból nyolcvanan jelen voltak a merényletek alatt.