Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Boko Haram-tagokat fejeztek le Nigériában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. november 8. 18:17

Szélsőséges iszlamisták tucatjait fejezték le bosszúból egy helyi milícia fegyveresei az északkelet-nigériai Borno szövetségi államban – közölték szemtanúk.

Az AFP francia hírügynökség értesülései szerint a Boko Haram nevű radikális iszlám szekta negyvenegy feltételezett tagjával bántak el ilyen módon október 28-án a szélsőséges csoport fellegvárának számító államban.

„Egy rajtaütés során ejtettük foglyul a Boko Haram fegyvereseit Gur településen" – közölte a nigériai hadsereggel együttműködő, CJTF nevű fegyveres csoport egyik tagja. A neve elhallgatását kérő férfi hozzátette, hogy negyvenegyet megöltek és lefejeztek közülük, a levágott fejeket pedig közszemlére tették a közeli Biuban.

Szemtanúk beszámolója szerint a CJTF tagjai kisteherautókkal érkeztek Biuba, majd körbementek a településen a Boko Haram harcosainak fejét mutogatva. „Falándzsákra tűzték és a magasba tartották a levágott fejeket, hogy messziről is látni lehessen őket. Olyan volt, mint amikor a vadászok büszkélkednek a trófeáikkal" – mondta egy helyi lakos.

A Human Rights Watch nemzetközi emberi jogi szervezet helyi illetékese közölte, hogy hozzájuk is eljutottak a lefejezésekről szóló hírek, egyelőre azonban nem tudják megerősíteni azok hitelességét. Mausi Segun elmondta, hogy ezek a milíciák ugyanolyan jogsértéseket követnek el, mint a Boko Haram, amely ellen harcolnak. „Vizsgálatot kell indítani az ügyben, a felelősöket pedig bíróság elé kell állítani" – mondta.

A saría (iszlám jogrendszer) radikális értelmezésén alapuló iszlám állam létrehozásáért harcoló Boko Haram évek óta folytat fegyveres küzdelmet Nigéria északi részén. A szervezet áprilisban azzal került a nemzetközi sajtó figyelmének középpontjába, hogy elrabolt 276 iskolás lányt, majd azzal fenyegetőzött, hogy eladja őket rabszolgának. A lányok közül több mint kétszázan továbbra is a szervezet fogságában vannak.