Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Börtönt bombáztak az oroszok Szíriában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. március 26. 13:56

Légicsapások értek egy börtönt március 25-re, szombatra virradó éjjel a szíriai felkelők és dzsihadisták kezén lévő Idlíb városában, s a támadásban legalább 16-an meghaltak – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH). A londoni székhelyű emigráns szervezet közölte, hogy a halálos áldozatok között rabok és őrök is vannak.

Az OSDH szerint a támadást az orosz légierő gépei hajtották végre, amelyek 2015 szeptembere óta támogatják a Bassár el-Aszad szíriai elnök vezette rezsimet a fegyveres ellenzékkel szembeni harcokban. Az emigráns szervezet beszámolójából kiderül, hogy a légicsapások után az őrök tüzet nyitottak azokra a rabokra, akik megpróbáltak elszökni, így lehet, hogy az incidensnek további áldozatai is vannak.

A Szíria északnyugati részén található, Törökországgal határos Idlíb tartományban az OSDH adatai szerint március közepe óta legalább 59 civil – köztük 22 kiskorú és 19 nő – vesztette életét, és több mint 160 megsebesült a szíriai hadsereg légi és tüzérségi támadásaiban.

Rakka mellett Idlíb a második olyan szíriai tartományi főváros, amely kicsúszott a kormányerők kezéből. Idlíbet 2015 márciusában foglalta el az iszlamista és dzsihadista felkelőcsoportokat – köztük az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez köthető, akkor még an-Nuszra Front néven ismert, de mára Dzsabhat Fatah as-Sámra átkeresztelt mozgalmat – tömörítő Dzsejs al-Fath (Hódítás Hadserege).

Az északi országrészben található Rakka az Iszlám Állam (IÁ) ellenőrzése alatt áll, és a dzsihadista szervezet szíriai fellegvára.