Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bővítette terrorlistáját az Emirátusok

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. november 18. 8:21

Terrorszervezetté nyilvánította az Egyesült Arab Emírségek az Iszlám Államot és az al-Kaidát, de mellettük mérsékeltnek tartott európai iszlám szervezeteket is. A listán nyolcvan szervezet szerepel, köztük olyan fegyveres iszlamista csoportok, mint a kegyetlenkedéseiről elhíresült, Irakban és Szíriában kiterjedt területeket meghódító Iszlám Állam, az al-Kaida terrorszervezet, a nigériai Boko Haram síita milícia, a jemeni húszi lázadók, valamint a Muzulmán Testvériség iszlamista mozgalom.

A listára felkerült mintegy tucatnyi európai muzulmán szervezet is, Belgiumból, Németországból, Franciaországból, Nagy-Britanniából, Olaszországból, Szerbiából és a skandináv országokból.

A Svédországi Muzulmánok Egyesületének (SMF) elnöke, Omar Mustafa a norvég TT hírügynökségnek nyilatkozva élesen bírálta, hogy az abu-dzabi kormány terrorszervezetekkel vette egy kalap alá az egyesületüket. Nézete szerint az Egyesült Arab Emírségek bosszúból tette ezt, amiért szervezetük visszatérően bírálta emberi jogi aktivisták őrizetbe vételét az emírségekben.

Nevetséges, hogy egy olyan kormány, amelyik túlkapásairól és az emberiesség elleni vétségeiről ismert, európai civil szervezeteket terrorista csoportokként soroljon be – mondta Omar Mustafa.

Cecilie Hellestveit norvég iszlámszakértő az emirátusok vezetése és a szaúdi királyi család közötti rokoni kapcsolatokra rámutatva úgy vélekedett, Abu-Dzabi a lista közzétételével és összeállításával Szaúd-Arábia érdekeit követve cselekedett.