Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Brit katonáknak kell besegíteni a fronton a tálibok ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. december 24. 18:47

Brit katonákat vezényeltek december 22-én, kedden a dél-afganisztáni Hilmend tartományba, ahol a nap folyamán folytatódtak az összecsapások a tálib lázadók és az afgán biztonsági erők között egy stratégiai szempontból fontos körzet ellenőrzéséért.

A londoni védelmi minisztérium közölte, hogy a brit hadsereg „egy kis létszámú" kontingensét küldték a harcok sújtotta területre, de a brit katonák csak „tanácsadói minőségben" vesznek részt a hadműveletekben, nem vesznek részt harci cselekményekben. A közlemény szerint a brit katonák egy nagyobb NATO-kontingens részeként segítik az afgán biztonsági erőket a tálibok elleni harcban.

A The Times című brit napilap arról számolt be, hogy a hadsereg különleges kiképzésű kommandós alakulatának (SAS) 30 tagja, valamint az amerikai különleges erők további 60 katonája érkezett a Hilmend tartománybeli Szangin városába, amely hétfő óta a tálibok ostroma alatt áll.

Egyes hétfői jelentések arról szóltak, hogy a tálibok elfoglalták a stratégiailag fontos várost és körzetét, de kedden a helyi hatóságok azt közölték, hogy a helyi rendőri erők még tartják szangini bázisukat és a helyi kormányzat épületeit, bár a településre vezető útvonalak a tálibok kezébe kerültek. Ugyanakkor kormányzati tisztségviselők arra is figyelmeztettek, hogy ha nem sikerül visszaverni a támadást, akkor nemcsak Szangin körzete, hanem egész Hilmed tartomány a tálibok kezére kerülhet.

Hilmend a tálibok egyik hagyományos erősségének számít, ahol az afganisztáni háború ideje alatt az amerikai és brit csapatok csak nagy veszteségek árán tudták visszaszorítani a szélsőséges lázadókat. Ez a térség az afganisztáni ópiumtermesztés egyik központja is.