Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bukarestben is bemutatták a NATO rakétavédelmi kiállítását

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. október 3. 8:20

Románia NATO-tagságának tizedik évfordulója alkalmából Bukarestben megnyitották október 2-án, csütörtökön az Észak-atlanti Szövetség ballisztikus rakéták elleni védekezését bemutató kiállítást, amely korábban a walesi NATO-csúcson került a közönség elé.

A 16 multimédiás kivetítőt tartalmazó kiállításon Victor Ponta miniszterelnök megerősítette, hogy Románia három évig fokozatosan növelni fogja védelmi költségvetését, amíg a katonai kiadások el nem érik a GDP 2 százalékát. Kifejtette: a NATO által nyújtott közös biztonság nincs ingyen, de Románia megbízható szövetséges, és kész eleget tenni vállalt kötelezettségeinek.

A román kormányfő, aki Iurie Lenaca moldovai miniszterelnökkel együtt csütörtök délután Kijevbe utazik, azt mondta, hogy ukrán és moldovai partnereinek is annak a történelmi lépésnek a hatásairól akar beszélni, amelyet Romániának a NATO-hoz való tíz évvel ezelőtti csatlakozása jelentett. „Ez az az út, a demokrácia útja, amelyen a térség valamennyi népének joga van haladni, külső beavatkozás nélkül" – hangoztatta Ponta.

Titus Corlatean román külügyminiszter rámutatott: Románia aktívan részt vesz a rakétavédelmi rendszerek kiépítésében. Az eredeti terveknek megfelelően a jövő év folyamán hadrendbe állítják az amerikai rakétavédelmi rendszernek a dél-romániai Deveselun épülő bázisát.

Dean Thompson, az Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének megbízott vezetője megerősítette, hogy a rakétavédelmi rendszert 2018-ra kibővítik a Lengyelországban építendő elemekkel.