Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bűnösnek vallotta magát az Oroszországnak kémkedő haditengerész

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. október 12. 19:32

Bűnösnek mondta magát október 10-ei, szerdai meghallgatásán az a kanadai katonatiszt, akit az év elején vettek őrizetbe, mert titkos katonai információkat adott át Oroszországnak.

Jeffrey Paul Delisle a haditengerészet hírszerzési részlegénél dolgozott, és egy nemzetközi számítógépes hálózatnak köszönhetően nemcsak kanadai információkhoz fért hozzá, hanem más NATO-tagállamokra vonatkozó adatokhoz is.

A kanadai média jelentése szerint együttműködését 2007-ben önként ajánlotta fel az orosz hírszerzésnek, és attól kezdve négy éven át rendszeresen adott át információkat. Mindezért állítólag havi háromezer dollárnyi juttatást kapott.

A kémet az buktatta le, hogy egy ízben nagyobb összeget (50 ezer dollárt) vett át megbízóitól Brazíliában, és hazaérkezésekor ez felkeltette a kanadai hatóságok figyelmét. Onnan kezdve figyelték tevékenységét, majd váratlan házkutatást tartottak nála, végül – idén januárban – letartóztatták.

A kanadai kormányzat mindeddig nem kívánt érdemi információkat nyújtani az ügyben, tekintettel annak a nemzetbiztonsággal összefüggő jellegére.

Delisle az első vádlott Kanadában, aki fölött a 2001 szeptemberi egyesült államokbeli terrortámadások után hozott nemzetbiztonsági törvény alapján ítélkeznek.

A bíróság a tervek szerint januárban hoz ítéletet az ügyben. Ha bűnösnek találják, Jeffrey Paul Delisle életfogytiglani börtönt is kaphat.