Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Büntetőintézkedések a Hezbollah ellen?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. június 12. 10:57

A Perzsa-öböl menti arab országok bejelentették hétfőn, hogy büntetőintézkedéseket vezetnek be a Hezbollah tagjai ellen, amiért a libanoni síita szervezet beleavatkozik a szíriai polgárháborúba Bassár el-Aszad elnök oldalán.

Mind a szunnita, mind a síita arab országok mindeddig támogatták a Hezbollahot mint Izraellel szembeni védőbástyát, de az Arab Liga, amelynek politikájára leginkább a szunniták lakta Egyiptom, Szaúd-Arábia és Katar gyakorolja a legnagyobb befolyást, a múlt héten szigorúan elítélte a Hezbollah szíriai beavatkozását. Ez rávilágított arra, hogy a háború mennyire hozzájárul a felekezetek közötti megosztottság növeléséhez.

A hat Perzsa-öböl menti arab ország alkotta Öbölbeli Együttműködési Tanács (GCC) hasonlóan elítélte hétfőn a Hezbollahot a szervezet titkárságának közleménye szerint, amelyet az SPA szaúdi hírügynökség közölt.

A GCC miniszteri tanácsa úgy határozott, hogy intézkedéseket hoz a (Hezbollah) párt azon tagjai ellen lakhatásukkal vagy pénzügyi, kereskedelmi ügyleteikkel kapcsolatban, akik a GCC bármely tagországában élnek – olvasható a közleményben további részletek nélkül.

A GCC-t Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek, Katar, Kuvait, Omán és Szaúd-Arábia alkotja.