Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Maximális tűzerő

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. június 12. 12:06

A második világháborúban – a többi fegyvernemhez hasonlóan – a honvédtüzérség is óriási veszteségeket szenvedett, a személyi állomány és a haditechnikai eszközök tekintetében egyaránt. A megmaradt fegyverek nagy része ráadásul sérült volt; amit ezek közül sikerült megmenteni és harckésszé tenni, azzal szerelték fel a tüzérütegeket. Aztán elérkezett 1948, a fordulat éve.

1595955631
Akárcsak az ország, a magyar haderő történetében is fontos határkő 1948: a politikai változásokkal összhangban ekkor született döntés a szovjet haditechnikára történő áttérésről.
– Az első fegyverszállítmány még abban az esztendőben meg is érkezett: a gyalogsági fegyverek, harckocsik, repülőgépek mellett voltak benne természetesen tüzérségi eszközök is. Egészen pontosan 72 darab 1942M 76 milliméter űrméretű páncéltörő ágyú (melyet tábori lövegként a hadosztálytüzérségnél használtak a szovjetek), 36 darab 122 milliméteres 1938M tarack, illetve 80-80 darab 82 milliméteres és 120 milliméteres aknavető, s persze mindezek lőszerkészlete érkezett Magyarországra.

A szállítmány kapcsán ugyanakkor nem beszélhetünk baráti segítségnyújtásról, hiszen Moszkva 9,5 millió dollárt kért érte, ami kissé soknak tűnik ahhoz képest, hogy ezek az eszközök használtak voltak, bár eladásuk előtt felújították őket – mondja Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) parancsnoka.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin június 14-én, pénteken megjelenő számában!)