Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Chuck Hagel: Obama nem engedélyezte Szíria bombázását 2013-ban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. december 20. 8:10

Chuck Hagel volt amerikai védelmi miniszter szerint Obama elnök 2013-ban nem engedélyezte, hogy Szíriát bombázzák. Hagel a Foreign Policy című folyóiratnak adott terjedelmes interjújában beszélt erről.

A vietnami veteránból lett politikus a december 18-án, pénteken megjelent interjúban arról is beszélt, hogy ő 2013-ban, védelmi miniszterként engedélyezte azokat a terveket, melyek szerint Tomahawk típusú cirkálórakétákkal támadták volna Damaszkuszt, miután arról érkeztek jelentések, hogy a szíriai elnök vegyi fegyvereket vetett be. Hagel szerint Obama először egyetértett a katonai akcióval, ám később közölte vele: álljon el a bombázás tervétől, az amerikai kormányzat ugyanis nem akar katonai akcióban részt venni.

A volt védelmi miniszter megítélése szerint az elnök döntése jelentős csapás volt az amerikai politika hitelére. „Hogy ez jó döntés volt-e vagy rossz, majd a történelem eldönti – fogalmazott Hagel -, de nekem fikarcnyi kétségem sincs afelől, hogy a döntés aláásta az elnök szavahihetőségét."
Hagel panaszkodott arról is, hogy a kormányzat szíriai politikájáról túlságosan is hosszas egyeztetések, több óráig tartó megbeszélések folytak, és ezek „nem voltak termékenyek".

Az interjút Chuck Hagel egy évvel a Pentagonból történt távozása után adta, mint most kiderül, még mindig foglalkoztatják őt távozásának körülményei. A Foreign Policy munkatársának egyenesen azt mondta: a Fehér Ház megpróbálta őt „tönkretenni" még a távozása után is.

Hagel 2014. novemberében mondott le tisztségéről. A miniszter és az elnök sajtóértesülések szerint az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni, Szíriában történő katonai fellépés, valamint az Ukrajnával kapcsolatban követendő irányvonal kérdésein különbözött össze.