Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csak idő kérdése a szíriai rakétatámadás?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. május 23. 11:20

Az izraeli kormány egyik minisztere szerint csak idő kérdése, hogy Szíria mikor indít rakétatámadást nagyobb izraeli városok ellen.

Gilád Erdán hátországi védelemmel megbízott miniszter május 21-én, kedden este nyilatkozott az izraeli katonai rádiónak Jeruzsálemben annak kapcsán, hogy Izraelben a jövő héten nagyszabású polgári védelmi gyakorlat kezdődik. Az interjú nem sokkal azt követően hangzott el, hogy Izrael és Szíria között újabb tűzpárbaj volt a két ország közötti határ mentén a Golán-fennsíkon.

„Többé nem az a kérdés, vajon Szíria indít-e rakétatámadást sűrűn lakott izraeli központok ellen, hanem az, hogy mikor" állította a miniszter, aki szerint ez bármikor megtörténhet.

Az elmúlt héten az izraeli média egy védelmi minisztériumi jelentést ismertetett, amelyek szerint Izrael nincs kellően felkészülve a polgári lakosság megvédésére olyan esetleges terrorista támadások ellen, amelyeket nem hagyományos fegyverekkel hajtanak végre. A jelentés az illetékes izraeli hivatalok, illetve hatóságok felkészültségét közepes szintűnek nevezte, miközben úgy értékelte, hogy a nem hagyományos eszközökkel történő terrortámadások veszélye növekszik. Ezzel kapcsolatban pedig azt hangoztatta, hogy a legnagyobb aggodalmat „a szíriai vegyi és biológiai fegyverkészletek" jelentik.

A miniszter figyelmeztette Szíriát: Izrael rendelkezik azokkal a képességekkel, amelyek – mint fogalmazott – rendkívül erőteljes választ tesznek lehetővé.

Ezzel egy időben az izraeli vezérkari főnök óvta Damaszkuszt attól, hogy a Golán-fennsíkon újabb Izrael elleni támadásokat hajtson végre. Hétfői értesülések szerint a szíriai fegyveres erők átlőttek a határon és megsemmisítettek egy izraeli katonai járművet. Amennyiben a szíriai rezsim katonái továbbra is fenyegetik a térség biztonságát, Damaszkusznak számolnia kell a következményekkel – jelentette ki.