Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Családok százezrei válnak belső menekültekké Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2018. november 29. 8:04

Az ország hatóságai és az Afganisztánban működő segélyszervezetek aggodalmukat fejezték ki az otthonuk elhagyására kényszerült afgán családok miatt.

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatalának (OCHA) jelentésében arra is kitérnek, hogy az afgán nők és gyermekek nem jutnak megfelelő egészségügyi ellátáshoz és oktatáshoz. A jelentés szerint az elmúlt héten több mint 270 ezer, a fegyveres konfliktus és természeti katasztrófák miatt belső menekültté vált, illetve hazatért afgánnak nyújtottak segítséget.

Az ügynökség felhívta a figyelmet arra is, hogy Afganisztán több pontján a kormánytól független fegyveres milíciák próbálnak védelmi pénzt szedni a segélyszervezetektől. Ezek a követelések humanitárius elvekbe ütköznek és akadályt gördítenek a rászorulók ellátásának az útjába – áll a dokumentumban. Afganisztánban a nyugati támogatást élvező kormányhoz hű erők harcolnak a kormányellenes, szélsőségesen iszlamista tálib mozgalom és a háború sújtotta országban az utóbbi esztendőkben megjelent Iszlám Állam nevű terrorszervezet tagjaival.