Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A katona jóléte a cél

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2018. november 29. 6:34

A honvédelmi alkalmazotti jogviszonyról és a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programról is szó esett azon az érdekvédelmi továbbképzésen, amelyet a Honvédszakszervezet rendezett november 26-27-én, az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban.

1599196717
A kétnapos rendezvény során a jelen lévő tagok előadásokat hallgathattak meg a honvédelmi szféra aktuális kérdéseiről, különös tekintettel a küszöbön álló jogszabályi változásokra, illetve a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programmal kapcsolatos aktualitásokra.

Győri Péter ezredes, a HM Humánpolitikai Főosztály megbízott főosztályvezetője elmondta: az érdekvédelmi szervezetek és a főosztály között folyamatos a kapcsolat és az egyeztetés. Elhangzott: a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program egyik kiemelt célja az állomány megtartása, a katonák jóléte és a haderő vonzóvá tétele. Az ezredes kiemelte: a 2019-re tervezett, átlagosan öt százalékos béremelés a terveknek megfelelően megvalósul. A honvédelmi alkalmazotti jogviszonnyal kapcsolatosan a főosztályvezető úgy fogalmazott: a szaktárca célja ezzel az, hogy még kedvezőbb lehetőségeket teremtsen az eddig közalkalmazotti jogviszonyban dolgozók számára, és még inkább kifejezze megbecsülését irántuk. A honvédelmi alkalmazottak jogait és kötelezettségeit a jövőben teljes mértékben a Honvédelmi Minisztérium határozza majd meg, és 2019-től illetményfejlesztésben, valamint számos plusz juttatásban részesülnek.

1599196718
Dr. Udvardi Endre ezredes, a HM Jogi Főosztály vezetője az aktuális jogszabály-változásokról tájékoztatta a jelenlévőket, kiemelve azt, hogy a tárca sosem úgymond „elefántcsonttoronyban ülve" készíti el tervezeteit, mindig a hétköznapi életből kapott visszajelzések és egyeztetések mentén végzi ilyen jellegű munkáját.

Csajági Zsigmond ezredes, a HM Gazdasági, Tervezési és Szabályozási Főosztály vezetőjének tájékoztatójából kiderült, hogy a 2019-es költségvetés nagy nyertese a honvédelmi ágazat lesz; ráadásul a kormányzati döntés értelmében 2024-re a védelmi kiadások el fogják érni a GDP két százalékát – ahogy azt egyébként a NATO is ajánlja szövetséges tagországainak. Ráadásul a katonák javuló élet- és munkakörülményeinek megteremtéséhez plusz kormányzati források is rendelkezésre állnak.

1599196718
Fotó: a szerző felvételei