Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csapatkivonást terveznek a németek Afganisztánból

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 15. 20:46

Jelentősen, csaknem 1500 fővel csökkenthetik az Afganisztánban szolgáló német alakulatok létszámát a német védelmi minisztérium és a külügyi tárca november 14-én, szerdán Berlinben bejelentett terve szerint.

A NATO vezette nemzetközi erő (ISAF) kötelékében szolgáló német katonák számát a jelenlegi 4760-ról 3300-ra csökkentik 2014 februárjáig – hangzott el Thomas de Maiziere védelmi miniszter és Guido Westerwelle külügyminiszter közös sajtótájékoztatóján. A két tárcavezető még novemberben a kormány elé terjeszti az erről szóló javaslatot. Döntést végül a parlament hoz az ügyben.

A csapatkivonási javaslat az afganisztáni biztonsági helyzet alakulásának optimista, de kellően megalapozott forgatókönyvén alapul, és a terv kidolgozásába a parlamenti ellenzéket is bevonták – emelte ki a védelmi miniszter.

Az ISAF-hoz Németország járul hozzá a harmadik legnagyobb kontingenssel, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia után. Berlin évente nagyjából egymilliárd eurót költ a 2001-ben kezdett műveletre, amelynek célja a tálibok uralma alól felszabadult Afganisztán stabilizálása. A 2010-ben elfogadott menetrend szerint az ISAF küldetése 2014 végén fejeződik be, azt követően már csak kiképzői, tanácsadói munkát végeznek majd NATO-katonák az ázsiai országban.

A Bundestag, a német parlament alsóháza mostanáig rendre évente hatalmazta fel a kormányt a műveletben való részvételre. A törvényhozás legutóbb idén januárban újította meg a felhatalmazást, és a küldetés történetében először csapatkivonásról is döntött. A határozat szerint az Afganisztánban maximálisan állomásoztatható katonák száma 5350-ről 4400-ig csökkenhet 2013 január végéig. Az új javaslat szerint a csapatkivonás jóval nagyobb ütemben folytatódhat, a felhatalmazás pedig a szokásosnál egy hónappal tovább, 2014 február végéig szólhat.