Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama nem ismeri el a szíriai ellenzéket kormányként

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 15. 17:47

Barack Obama amerikai elnök november 14-én, szerdán kijelentette, hogy reménnyel tölti el a szíriai ellenzék új, szélesebb körű vezetői tanácsának megalakulása, de Washington nem ismeri el „száműzetésben lévő kormányként” és nem is látja el fegyverrel.

Újjáválasztása utáni első sajtóértekezletén Obama az új tanácsot „a szíriai nép törekvései törvényes képviselőjének" nevezte. Azonban – fűzte hozzá – az Egyesült Államok nem tekinti a testületet Bassár el-Aszad államfő kormánya utódjának.

Obama kijelentette, nem vették fontolóra a fegyverszállítást, mert a fegyverek szélsőségesek kezébe kerülhetnek, ami veszélyezteti a régió biztonságát.

Obama kitért az iráni atomprogramra is. Szerinte még mindig van idő arra, hogy Washington és Teherán rendezze a kérdést. Lát lehetőséget arra, hogy Irán élvezze a „békés célú atomenergiát", miközben betartja a nemzetközi kötelezettségeket és biztosítékot is ad arra, hogy nem készül atomfegyver előállítására.

Obama hozzátette, nem ígérheti meg, hogy „Irán azon az úton halad majd, amelyen haladnia kell", de ő diplomáciai megoldást akar.

A Fehér Ház jelezte, hogy hajlandó kétoldalú tárgyalásokra Iránnal, de erről még nem született megállapodás.