Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Törzsbeosztásokba készülnek Afganisztánba

Szöveg: Huszár Veronika százados |  2012. november 15. 16:54

2012. október 29. és november 10. között ismételten Missziós Törzstiszti Alaptanfolyamot (MTA) hajtottak végre az MH Béketámogató Kiképző Központban.

A Missziós Törzstiszti Célfelkészítés (MTC) előszobájának is tekinthető tanfolyam során a résztvevők megismerkedtek az alapvető törzstiszti, illetve altiszti feladatokkal és elsajátították, valamint esetenként felfrissítették azokat az alapkészségeket és képességeket, amelyek elengedhetetlenek a tervezett missziós törzsbeosztások sikeres betöltéséhez.

1595944822

A kéthetes felkészítés egy komplex, széles spektrumot lefedő alapképzés, melynek célja a különböző NATO- és EU-missziók egyéni törzsbeosztásaiba tervezett tiszti és altiszti állomány felkészítése. A tanfolyamot követően a részt vevő állomány képes a béketámogató műveletek parancsnokságain, törzseiben önálló beosztás ellátására, a megismert műveleti eljárások tervezésére és alkalmazására.

Az alaptanfolyamon 27 fő vett részt a Magyar Honvédség 12 alakulatától. Ez a létszám egészült ki több mint 60 főre a 2012. november 12-én megkezdett Missziós Törzstiszti Célfelkészítés során, amely célirányosan az afganisztáni hadszíntérre készíti fel a részt vevő állományt.

1595944823

Az ISAF-orientált kiképzési rendezvény a hadszíntér katonaföldrajzi értékeléséről, a geopolitikai helyzetről, az afganisztáni konfliktus történelmi hátteréről, valamint a műveleti terület biztonsági kockázatairól szóló foglalkozásokkal kezdődött. A felkészítés fontos részét képezte továbbá a vallási és kulturális különbségek, szokások oktatása, amelyek ismerete különösen fontos az afganisztáni hadszíntéren.
A felkészítés félidejében a külszolgálatra készülő állomány békeműveleti lőgyakorlatokat hajtott végre a műveleti területen használt kézifegyverekkel − pisztollyal és gépkarabéllyal.

A célfelkészítés során, a tervezett missziós beosztásokra történő felkészítés keretében az állomány részére a hadszíntérről frissen hazatért foglalkozásvezetők tartottak előadásokat, tájékoztatókat, melyek segítségével a felkészülők naprakész és hiteles információkat kaphattak a jövőbeni beosztásaikról, várható feladataikról.
A felkészített állomány egy része még e hónapban megkezdi szolgálatát Afganisztánban.