Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama a gázai konfliktusról beszélt Netanjahuval

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 15. 15:44

Barack Obama amerikai elnök november 14-én, szerda este telefonon beszélt Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel és Mohamed Murszi egyiptomi elnökkel. Közölte velük, hogy enyhülnie kell az ellenségeskedésnek az izraeliek és a Gázai övezeti palesztinok között – jelentette be a washingtoni Fehér Ház.

Izrael aznap hadműveletet indított a Gázai övezetben katonai célpontok ellen, hogy megakadályozza az újabb palesztin rakétatámadásokat. A műveletet indító légicsapás megölte Ahmed al-Dzsabarit, az övezetet irányító radikális Hamász szervezet katonai szárnyának parancsnokát. A több mint ötven légicsapásban összesen legalább tíz palesztin halt meg, köztük két kisgyerek.

Obama arra kérte Netanjahut: Izrael tegyen meg minden tőle telhetőt azért, hogy ne legyenek civil áldozatok, de elismerte Izrael jogát arra, hogy megvédje magát – civil lakosságát – a Hamász támadásaival szemben. Az elnök és a kormányfő „egyetért abban, hogy a Hamásznak abba kell hagynia Izrael támadását, és ebben az esetben enyhülhet a két fél közötti feszültség" – közölte az elnöki hivatal.

Obama ismét elmondta, hogy Izraelnek joga van az önvédelemre, amikor Murszi egyiptomi elnökkel beszélt. Murszit a Muzulmán Testvériség jelölte államfőnek, és az iszlámbarát mozgalom közel áll a Hamászhoz. Murszi is egyetért abban, hogy „a lehető legsürgősebben tenni kell a helyzet enyhüléséért" – közölte a Fehér Ház.

A kiéleződött izraeli-palesztin konfliktus miatt szerda éjjel sürgősen megtartott ENSZ biztonsági tanácsi ülésen Rijád Manszur palesztin ENSZ-nagykövet arra kérte a BT-t, hogy állíttassa le a Gázai övezet elleni izraeli hadműveletet. Izrael „közönséges stílusban és nyilvánosan dicsekszik azzal, hogy kitervelten öl meg palesztinokat". „Izrael háborús bűnöket követ el a palesztin nép ellen, ezt a nemzetközi közösségnek meg kell állítania" – olvasható Manszur közleményében, amelyet a zárt ülés közben adott ki.

Közleményt adott ki az ülés közben az amerikai ENSZ-nagykövet, Susan Rice is. Azt írta: „semmi nem igazolja azokat a támadásokat, amelyeket a Hamász és más terrorszervezetek követnek el az izraeli nép ellen".