Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csatát vesztett a tábornok, ezért bebörtönözték

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. október 19. 8:22

Nigériában felmentették és bebörtönözték a hadsereg egy tábornokát, mert csatát vesztett a Boko Haram iszlamista terrorszervezet fegyveresei ellen – közölte október 17-én, szombaton a hadsereg.

Hat hónapi börtönre ítélték Enitan Ransome Kuti dandártábornokot alakulata fegyvereinek elvesztéséért – mondta Sani Usman ezredes, katonai szóvivő. Hozzátette, hogy a főtisztet elbocsátották a hadseregből, mert kudarcot vallott katonai feladatainak teljesítésében.

A csütörtökön titokban összeült hadbíróság ugyanakkor nem találta bűnösnek Ransome Kutit gyávaságban, és kiemelte, hogy a tábornoknak joga volt visszavonni embereit a Boko Haram túlerőben lévő és nagyobb tűzerővel rendelkező csapataival szemben.

Femi Falana védőügyvéd az esettel kapcsolatban azt közölte, hogy a hadsereg éles megkülönböztetést alkalmazott, mert tucatnyi, halálra ítélt közkatonát, még olyanokat is, akik a harcmezőn megfutamodtak, az elmúlt hónapokban felmentettek, és ítéletüket megváltoztatták.

A Boko Haram legalább tizenhétezer ember halálát okozta, és két és fél millió lakost űzött el otthonából főleg Nigéria északkeleti részén, továbbá Csádban, Kamerunban és Nigerben is 2009 óta.

A nigériai és a csádi hadsereg kiszorította az iszlamistákat Nigéria északkeleti területének nagy részéről, ahol korábban meghirdették az iszlám kalifátus megalakítását. A Boko Haram azonban rajtaütésekkel és öngyilkos merényletekkel meg-megjelenik Nigéria és a három másik ország területén.