Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csecsenföld elnöke szerint Doku Umarov csecsen hadúr régóta halott

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. december 19. 12:44

Doku Umarov régóta halott, nem jelent többé veszélyt a csecsen népre, ezt hivatalosan kijelenthetem – közölte december 18-án, szerdán a csecsen hadúrral kapcsolatban Ramzan Kadirov, Csecsenföld elnöke.

Az észak-kaukázusi köztársaság vezetője egy moszkvai tájékoztatón azt állította, hogy már csak a holttestét keresik a lázadóvezérnek. Azt hangoztatta, hogy az egész csecsen nép tudja, hogy Umarov „a nép ellensége, az iszlám és az egész emberiség ellensége". Szerinte az észak-kaukázusi köztársaságban jelenleg sokkal nagyobb a biztonság, mint Moszkvában.

Ramzan Kadirov a nyáron még arra tett ígéretet, hogy a Szocsiban 2014. február 7-én kezdődő téli olimpiáig elfogják Doku Umarovot, akinek a nevéhez több véres oroszországi merénylet is kötődik. Kommentátorok szerint a csecsen elnököt szorítja az idő, mert nem mutatott fel eredményt a Kremlnek, amely garanciát vállalt a szocsi téli olimpia biztonságára.

Umarov 2007-ben alapította meg a Kaukázusi Emirátus nevű szeparatista szervezetet. Azóta hét alkalommal jelentették be megölését. Ötmillió dollár (több mint 1 milliárd forint) vérdíjat tűztek ki a fejére.

Az orosz sajtó szerint a The National Post című kanadai lap hírszerzési forrásokra hivatkozva közölte, Umarov terrorakciókat készít elő a szocsi téli olimpia létesítményei ellen. A csecsen hadúr a nyáron közzétett egy videoüzenetet, amelyben arra szólította fel a szélsőségeseket, hogy minden eszközzel akadályozzák meg az olimpiai játékokat.

Az észak-kaukázusi régió Oroszországtól való elszakításáért kíméletlen harcot folytató, egy iszlám állam megteremtését célul kitűző Umarov állítása szerint az orosz hatóságok olyan földön rendezik az olimpiát, amelybe muzulmán ősök csontjait temették el.

A csecsen lázadóvezér volt az értelmi szerzője a Moszkva-Szentpétervár expressz 2009-ben végrehajtott kisiklatásának, amelyben 28 ember halt meg. Magára vállalta a moszkvai metróban 2010-ben elkövetett, 40 halálos áldozattal járó öngyilkos merényleteket. Az orosz főváros egyik legforgalmasabb nemzetközi repülőterén 2011-ben elkövetett robbantások mögött is Doku Umarov és szervezete állt; Domogyedovón 37 ember meghalt, 172-en megsérültek.

Az orosz államfő utasította a terrorelhárítást, a belügyi szerveket és valamennyi érintett hatóságot, hogy mindent tegyenek meg a szocsi téli olimpia biztonsága értelmében. Hónapok óta folyik a hajsza az észak-kaukázusi térségben a fegyveres lázadók ellen.