Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elkötelezett, a hazáért tenni akaró bajtársi közösség jött létre

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2013. december 19. 12:02

A képességfejlesztés egyik sikertörténeteként, a rendszerváltás utáni Magyarország legnagyobb haderő-fejlesztési vállalkozásaként jellemezte az Önkéntes Tartalékos Rendszer felállítását Hende Csaba december 19-én, Budapesten.

1595964631
Hende Csaba honvédelmi miniszter

A Magyar Honvédség Önkéntes Tartalékos Rendszerének három évéről számolt be csütörtök reggel a sajtó képviselőinek a honvédelmi miniszter a tárca Balaton utcai objektumában. „Tartalék nélkül nincs haderő", szögezte le Hende Csaba. „A hadtörténelem nem ismer olyan sikeres hadsereget, amely tartalék erő nélkül képes lett volna sikeresen ellátni feladatait." Tehát a tartalékos haderőbe történő befektetés egyben a biztonságunkba történő befektetés is, amelynek révén a honvédség képességei a változó körülményekhez gyorsan alkalmazkodó, hatékonyabb, gyorsabb módon bővíthetők, méghozzá a jelentősebb költségvetési igényű állandó állomány bővítése nélkül. Emellett az Önkéntes Tartalékos Rendszer segítségével a katonaság újra nyitott, sokak által átélhető társadalmi intézménnyé vált, ezáltal újradefiniálta önmagát is.

Hende Csaba hangsúlyozta: békeidőben a tartalékosok a professzionális haderő egyetlen alkalmazható tartalékát jelentik, aminek többek között komoly katasztrófavédelmi jelentősége van. A Magyar Honvédség csak akkor lehet képes alapfeladatainak maradéktalan ellátására, ha a hivatásos és a szerződéses állomány mellett folyamatosan számolni lehet az önkéntes tartalékosokkal, akik szükség esetén időlegesen kiegészítik a meglévő erők képességeit. A miniszter a képességfejlesztés egyik sikertörténeteként, a rendszerváltás utáni Magyarország legnagyobb haderő-fejlesztési vállalkozásaként jellemezte az Önkéntes Tartalékos Rendszer felállítását. „Ehhez fogható erőgyarapodásra, képességnövekedésre az elmúlt húsz évben nem volt példa", szögezte le Hende Csaba, és emlékeztetett: a rendszer létét alaptörvényi szinten rögzítették.

1595964631
Az önkéntes műveleti tartalékosok tényleges szolgálata

A rendszer önkéntes védelmi tartalékosokból és önkéntes műveleti tartalékosokból áll. A védelmi tartalékosok 2011. január 1-jétől a laktanyák őrzésvédelmi feladatait látják el a HM EI Zrt. alkalmazottjaként, határozatlan idejű szerződéssel: létszámuk mintegy kétezer fő, és természetesen bevonhatók a katasztrófavédelmi feladatokba. A rendszer az első feltöltést követően stabilan, közel száz százalékos feltöltöttséggel működik. Az önkéntes műveleti tartalékos állomány feltöltése 2012. január 1-jétől kezdődött meg. Itt elsősorban olyan beosztásokról van szó, amelyek békeidőszaki folyamatos feltöltése nem elsődleges fontosságú, illetve nem biztosított, azonban már ilyenkor is szükség van a betöltésükhöz szükséges felkészülésre. 2013 végéig mintegy háromezer önkéntes műveleti tartalékossal kötött szerződést a haderő: a rendszerbe minden nagykorú, magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár jelentkezhet, egészen az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig.

Hende Csaba kiemelte: 2013 a rendszer fejlődésének és stabilizálódásának éve volt, folytatódott a tartalékosok végleges beosztásba helyezése. Ennek jegyében például a január 1-jétől újjáalakult helyi védelmi bizottságok honvédelmi elnökhelyettesi pozícióit önkéntes műveleti tartalékosok töltik be, vagyis járási szinten is mindenütt jelen van a honvédség, a katonai szaktudás. Mindez természetesen jelentős költséghatékonysággal is jár. A rendszer „élesben" is vizsgázott a nyári dunai árvíz során: a Zöldár 2013 árvízvédelmi feladatok végrehajtása idején több mint 1400 tartalékos teljesített szolgálatot, ami az újjáalakult hadkiegészítési és a tartalékos rendszer első nagy erőpróbája volt. „A védekezésben részt vevők becsületet szereztek a tartalékos rendszernek, bebizonyították, hogy az kiépült és működik, a tartalékosok pedig elkötelezett, a hazáért tenni akaró bajtársi közösséget alkotnak. Általuk megnövekedett a Magyar Honvédség ereje, a haderő sokkal többre volt így képes, mint előtte."

1595964631
Az önkéntes védelmi tartalékosok tényleges szolgálata

A miniszter elmondta: idén összesen 4851 behívóparancsot adtak ki tartalékosoknak, 929 fő vonult be kiképzési feladatra, illetve az ez évi munkáltatói megállapodások alapján immáron több mint ötszáz munkáltatóval áll szerződésben a tárca. A jövőben mindenképp kiemelt cél az együttműködés erősítése a felsőoktatási intézményekkel: hét egyetemmel, illetve főiskolával már megállapodtak, ennek alapján több helyen is beindul a honvédelmi ismeretek felvehető tantárgyként történő oktatása is. A fiatalabb korosztály bevonása egyébként jelentősen javult az utóbbi időben: 2012 nyarán az összes szerződő körében 3 százalékos volt a harminc év alattiak aránya, ez az arány azonban folyamatosan nő, és jelenleg mintegy 10 százalékos. A csoport nagy részét középiskolai vagy felsőfokú tanulmányaikat végző diákok alkotják, és a növekedés igen biztató a jövőre nézve. A katonai előképzettség nélküliek 25 napos nyári alapkiképzését 2013-ban ötször annyi fiatal teljesítette, mint tavaly. 2013-ban a haderő megnyitotta a lehetőséget az önkéntes tartalékosok külföldi missziós alkalmazása előtt is: jelenleg fegyver nélküli, megfigyelői egyéni beosztások állnak nyitva pályázati úton Maliba, illetve Grúziába. Az első pályázó augusztusban meg is kezdte szolgálatát az afrikai országban.

Hende Csaba kérdésre válaszolva elmondta: a tárca célja továbbra is az, hogy a rendszer 2014 végére elérje a nyolcezer fős feltöltöttséget.


Fotó: Galovtsik Gábor