Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Táncoló évszakok

Szöveg: Takács Vivien |  2013. december 19. 11:41

Hatalmas sikerrel, teltház előtt mutatta be a Honvéd Táncszínház, a Táncoló évszakok – Népszokásaink, jeles napjaink című új előadását az Erkel Színházban december 17-én, este.

1595964630
A busójárás is megelevenedett a színpadon

19 óra. A lámpák elsötétültek, a függöny felgördült, és a nézők sorai között felbukkant a két főszereplő. Felrohantak a színpadra, kinyitották a Garabonciás diák eldugott Bűvös könyvét és máris kezdetét vette a több mint két órás táncos produkció.

Az előadásban megelevenedtek tavaszi és a téli népszokások. Többek között a tél lefejezésétől a farsangon át a szüreten keresztül a betlehemezésig megismerkedhettek a nézők a Kárpát-medencében élő népek régi szokásaival. Az időutazás alatt láthattunk busókat, boszorkányokat, ördögöket és még magát Szent Miklóst is. Megtudhattuk, hogy régen vidéken a fiúk csak azért jártak a fonóba, hogy a lányoknak udvarolhassanak, láttuk miként zajlott egy falusi disznóvágás és részesei lehettünk a munkácsi zsidók purimi ünnepségének is.

1595964630
A fonóba udvarolni és játszani mentek a férfiak

A fergeteges zenéről a Söndörgő együttes és a Honvéd Táncszínház zenekara, a Hegedős együttes gondoskodott, akik egy percig nem hagyták, hogy a táncos lábak megpihenjek. A díszlet, a gyönyörű ruhák, az ének, és a tánc visszarepített mindenkit abba a korba, amikor még az emberek minden jeles napot megünnepeltek.

A Kossuth-díjas, kiváló művész Zsuráfszky Zoltán rendező-koreográfus által vezetett táncszínház, méltán megérdemelte azt a vastapsot, ami hosszú perceken át hallatszott a közönség soraiból.

1595964630
A bemutató előtti utolsó próba

Fotó: Hovári Nikolett és Dusa Gábor

Címkékkultúra