Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Damaszkusz: túl a legvéresebb napon

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. február 23. 9:11

Legalább 83-an haltak meg Damaszkuszban a február 21-ei, csütörtöki pokolgépes merényletekben egy civilszervezet legfrissebb, pénteki adatai szerint, ami azt jelenti, hogy a szíriai konfliktus csaknem két évvel ezelőtti kezdete óta ez volt a legvéresebb nap a fővárosban. Vidéken 38 halálos áldozata volt a csütörtöki támadásoknak.

A legsúlyosabb damaszkuszi támadás a hatalmon lévő Baasz párt székháza közelében, egy biztonsági ellenőrző pontnál történt. Egy öngyilkos merénylő felrobbantotta az általa vezetett, robbanószerrel megrakott autót. Hatvanegyen haltak meg a detonációban, köztük a kormányhadsereg 17 tagja – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (SOHR). Az állami televízió csütörtökön 53-ra tette a halálos áldozatok, és 200-ra a sebesültek számát.

Feltehetőleg összehangolt robbantásos merénylet volt az a három, amelyet a biztonsági szolgálatok székháza ellen követtek el az észak-damaszkuszi Barze negyedben, és amelynek 22 halálos áldozata van, közülük 19-en a kormányerők soraiból – jelentette a nagy-britanniai központú SOHR, amely aktivistáitól és orvosoktól szerzi be helyszíni értesüléseit.

Az utóbbi hónapokban megsokszorozódott a fővárosban a kormányzati, hírszerzési, illetve biztonsági hivatalok ellen elkövetett támadások száma, és ezek közül többet is az an-Nuszra Front nevű dzsihádista lázadócsoport vállalt.

A csütörtöki damaszkuszi támadásokat egyöntetűen elítélte a hatalom és az ellenzék, az Egyesült Államok, Oroszország és az ENSZ.

Harmincnyolcan haltak meg csütörtökön a dél-szíriai Deraában, a felkelés egyik bölcsőjében. Tizennyolc ember egy ideiglenes orvosi központot ért légitámadás áldozata lett – közölte a SOHR.

Egy robbanásban meghalt egy család hét tagja, további 10 ember pedig abban a légitámadásban halt meg, amely egy falut ért Deraa közelében.